Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκλησίες : Αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς τις ημέρες των εορτών - Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Εκκλησίες : Αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς τις ημέρες των εορτών – Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τους ιερούς ναούς για τους πιστούς ούτε κατά τις ημέρες των εορτών – με εξαίρεση ανήμερα Χριστουγέννων και των Φώτων όπου και θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί όσο αφορά τον αριθμό τους  – με αρκετούς μητροπολίτες να προετοιμάζουν το δικό τους… αντάρτικο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών.

Η ιεραρχία δεν φαίνεται να έχει ενιαία στάση στο ζήτημα, καθώς υπάρχουν οι μετριοπαθείς φωνές από τη μία πλευρά και οι μητροπολίτες που κρατούν σκληρή στάση απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το δικό τους… αντάρτικο.

Τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή για το θέμα των Εκκλησιών στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ωστόσο, η απόφαση για συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αύριο και την Τετάρτη, είναι φανερό ότι δεν αφήνει ικανοποιημένο το σύνολο της Ιεραρχίας με ορισμένους να πιέζουν προς τη λήψη σκληρών αποφάσεων.

«Αντάρτικο» από ιερείς

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, με φόντο τις κλειστές εκκλησίες και στη διάρκεια των εορτών.

«Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε «θα έρθουν κάποιοι και κάποιοι θα μείνουν έξω». Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Είναι οδυνηρό αυτό.

Στα Κύθηρα δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Δεν θα βάλουμε μέτρο. Να έχουμε λογική απόσταση και οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται» είπε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ δίνοντας το στίγμα για όσα θα ειπωθούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας από ορισμένους μητροπολίτες.

«Είμεθα εν διωγμό. Στα Μέσα συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κοροναϊό δεν είχαμε τη γρίπη; Στον έξω χώρο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία δεν είναι μεγαλύτερο το κακό; […] Είναι αντικανονικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του ο ιερέας με τον ψάλτη. Θα μου το απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα; (να λειτουργήσω τον ναό)» ανέφερε.

«Έτσι προσβάλλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς ότι θα μολυνθούν» είπε για όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι για τη μετάδοση μέσα στους ναούς. «Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται. Πρώτη φορά έκλεισαν οι εκκλησίες με στυγνό τρόπο επί αυτής της κυβέρνησης […] Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κοροναϊό» είπε.

Έντονες αντιδράσεις για το πρόστιμο σε εκκλησία στο Κορωπί

Την ώρα που κάποιοι μητροπολίτες ετοιμάζουν να καταθέσουν προτάσεις για σκληρή γραμμή από την Ιερά Σύνοδο, ένα πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ σε ναό και 300 ευρώ σε νεωκόρο από την Αστυνομία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μητρόπολης Μεσογαίας.

Η Μητρόπολη αναφέρει ότι ο ιερέας και οι επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασεβή μέτρα προς την Εκκλησίας. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ασεβέστατο» τον πολίτη που κατήγγειλε το γεγονός ότι η εκκλησία ήταν ανοιχτή.

Προετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ακουστούν όλες οι προτάσεις και οι εισηγήσεις των μητροπολιτών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα καταθέσει μία συμβιβαστική λύση προς την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό να ζητηθεί να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για μία ακόμη μέρα, την 1η Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται προταθεί προς την κυβέρνηση να υπάρχει μεν περιορισμός στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρεθούν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες αλλά να είναι πιο αυξημένος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί.

«Δικαίως θα πει ο λαός αυτός, σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, πώς εμένα με αποκλείετε; Με ποιο κριτήριο με αποκλείετε και θα μπουν μόνο εννέα; Ενώ αν υπήρχε μία μεγαλύτερη ελαστικότητα, η Εκκλησία έχει τον τρόπο, όπως το έχει αποδείξει έμπρακτα 10 μήνες τώρα, και τα μέτρα να διασφαλίσει, αλλά και τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Παρακαλούμε να αφουγκραστούν οι υπεύθυνοι τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Έσπευσε κατά κάποιο τρόπο η πολιτεία να προκαταλάβει με την απόφασή της αυτή την απόφαση της Εκκλησίας. Δημιουργούνται πολύ περισσότερα προβλήματα. Θα το δει αυτό η Ιερά Σύνοδος και θα το εκφράσει επισήμως, να υπάρχει μία ελαστικότητα» ανέφερε ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγων.

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός από την πλευρά του,  ζητά ανοιχτούς ναούς, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Eνώ επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει.»

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος καλεί σε αναμονή, εν όψει της συνεδρίαση της ΔΙΣ: «Η Εκκλησία μέχρι σήμερα, με εκκλησιαστική αγάπη για κάθε άνθρωπο και σε συνεργασία με την πολιτεία, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους, έχει πράξει στο έπακρο το χρέος της. Αναμένουμε και πάλι αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο.

Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024