Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιανεμπόριο : Πλήγμα για τον κόσμο της Αγοράς η παράταση του lockdown – Ζητούν μέτρα στήριξης

Λιανεμπόριο : Πλήγμα για τον κόσμο της Αγοράς η παράταση του lockdown – Ζητούν μέτρα στήριξης

Η σημερινή ανακοίνωση των νέων αποφάσεων για συνέχιση του lockdown στο λιανεμπόριο προκάλεσε την αντίδραση των Επιμελητηρίων, ζητώντας δράσεις από την κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, «για να αποφευχθεί μια πανδημία πτωχεύσεων στην ελληνική αγορά».

Με κατεβασμένα ρολά θα παραμείνουν και για το επόμενο διάστημα τα περισσότερα καταστήματα, με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να αναγκάζει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η σημερινή ανακοίνωση των νέων αποφάσεων για συνέχιση του lockdown στο λιανεμπόριο προκάλεσε την αντίδραση των Επιμελητηρίων, ζητώντας δράσεις από την κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, «για να αποφευχθεί μια πανδημία πτωχεύσεων στην ελληνική αγορά».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή για συνέχιση του lockdown καθόλη τη διάρκεια των εορτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Να προστατευτούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις

Ωστόσο, επειδή αυτές είναι οι προτροπές των ειδικών επιστημόνων και η συνέχιση του lockdown δεν μπορεί να αποφευχθεί, η κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει, ώστε και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασιστεί η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κοροναϊό επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί οι προτεινόμενες αναστολές πληρωμές των χρεών δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα μάλιστα συσσωρεύουν τα χρέη των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, βέβαια, απαιτείται η κυβέρνηση να πιέσει και προς την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εισροή των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας και να τα διοχετεύσει στην αγορά.

Τέλος, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέχρι την οριστική λήξη του lockdown.

Πλήγμα και εύνοια

Μετά τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της Αγοράς και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων.

Η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σουπερμάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους click-away, ενώ για τους μεγάλους της Αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024