Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη η Ελλάδα σε απώλεια εισοδήματος χαμηλόμισθων - «Χαμένες» οι Ελληνίδες

Δεύτερη η Ελλάδα σε απώλεια εισοδήματος χαμηλόμισθων – «Χαμένες» οι Ελληνίδες

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7% το 2020 λόγω των αναστολών εργασίας.

O αντίκτυπος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι ανόμοιος μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιδιαίτερα ισχυρός για τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, με τους χαμηλόμισθους να έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερες απώλειες από ότι οι υψηλόμισθοι στα μισά κράτη μέλη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Eurostat η οποία υπολογίζει ότι συνολικά οι απώλειες εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται στο 5%.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 7% το 2020. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πτώση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Κροατία.

Όσον αφορά στις απώλειες για τους χαμηλόμισθους, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μετά την Κροατία. Όπως δείχνει και το γράφημα, οι χαμηλόμισθοι έχασαν το 12% του εισοδήματος τους την περίοδο 2019-2020.

Κύρια αιτία η αναστολή εργασίας

Οι μισθολογικές απώλειες για τους εργαζομένους στην Ελλάδα προέρχονται περισσότερο από την αναστολή της εργασίας και λιγότερο από τη μείωση του ωραρίου και την ανεργία.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της ΕΕ: η ανεργία δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη μείωση του εισοδήματος των πολιτών. Ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η απουσία από τη δουλειά ή μείωση του ωραρίου εργασίας.

Ποιοι τομείς χτυπήθηκαν περισσότερο

Οι μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος λόγω αναστολών παρατηρήθηκαν στους τομείς της εστίασης, της διαμονής, των τεχνών και της διασκέδασης.

Είναι ενδεικτικό της κρίσης που αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν ακόμη) οι κλάδοι αυτοί το γεγονός ότι τον Απρίλιο σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ είχαν πάνω από 50% των εργαζόμενών τους που ήταν απόντες ή έπαιρναν κάποιο επίδομα από την κυβέρνηση.

«Χασούρα» για τις Ελληνίδες (και τις γυναίκες γενικότερα)

Επιπλέον, περισσότερο μειώθηκε το εισόδημα (κυρίως λόγω απώλεια εργασίας) στους προσωρινά εργαζόμενους, στους νέους (16 – 24) και στις γυναίκες.

Οι νέοι έχασαν πάνω από τα διπλάσια έσοδα σε σχέση με τους ενήλικες εργαζομένους (25 – 65).

Οι γυναίκες βγήκαν περισσότερο χαμένες, καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται στους προαναφερθέντες τομείς.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαφορές σε απώλεια εισοδήματος παρατηρήθηκαν στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024