Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση : Οι προτιμήσεις των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας

Δημοσκόπηση : Οι προτιμήσεις των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας

Τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-Κινήματος Αλλαγής προκρίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο γενικό δείγμα, στο 80% εκτοξεύονται οι απαντήσεις για το ίδιο σχήμα μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και στο 49% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Tις πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών για τις κυβερνητικές συνεργασίες στη διόλου απίθανη περίπτωση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να μην προκύψει αυτοδυναμία ενός κόμματος (οι οποίες, σημειωτέον, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής) διερευνά ο Σφυγμός Νοεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ προκρίνει η πλειοψηφία

Ειδικότερα με βάση το ερώτημα «αν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές κανένα κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δυνατός με βάση μόνο τα παρακάτω σενάρια, εσείς ποιο θα προκρίνετε ως το ιδανικότερο», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο γενικό δείγμα δηλώνει ότι προτιμά τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής (36%).

Ακολουθεί με 19% η επιλογή της συγκυβέρνησης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 και πιο μικρά ποσοστά τα εξής σχήματα: ΝΔ-Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ-Κίνημα Αλλαγής (9% και τα δύο), ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-Κίνημα Αλλαγής 8%, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 3%, ενώ «δεν ξέρω-δεν απαντώ» λέει το 16% των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι και οι απαντήσεις που δίνονται με βάση την πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα όσοι επιλέγουν να ψηφίσουν ΝΔ προκρίνουν κατά 80% ως συγκυβερνήτη το Κίνημα Αλλαγής. Το 9% θέλει ένα αμιγώς δεξιό σχήμα με σύμπραξη της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση και το 4% έναν τρικομματικό συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής.

Σύμπραξη με το Μέρα25 επιλέγουν όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του πραγματοποιούσε για μακρύ χρονικό διάστημα προσκλητήρια συμπόρευσης με την Κεντροαριστερά, εντούτοις στην κορυφή των προτιμήσεων των δυνητικών ψηφοφόρων του βρίσκεται η επιλογή για συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 64%.

Με άλλα λόγια επιλέγουν ένα σχήμα με σαφή αριστερή προοπτική. Το ίδιο κοινό προτιμά σε ποσοστό 27% τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής και μόλις το 2% έναν μεγάλο συνασπισμό, δηλαδή τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι το κόμμα τους είναι καλύτερο να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. (49%), ενώ μόλις το 10% επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, το 23% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής βλέπουν ως ιδανική λύση τη σύμπραξή τους στην ίδια κυβέρνηση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μια ακόμη κατηγοριοποίηση που χρήζει προσοχής είναι οι απαντήσεις με βάση ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Σε αυτή την περίπτωση όσοι κρίνουν καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν σε ποσοστό 73% τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής και σε ποσοστό 11% με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στον αντίποδα οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί ενός κυβερνητικού σχήματος θα έβλεπαν θετικά (σε ποσοστό 64%) τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 και ως εκ τούτου την αναβίωση της συνύπαρξης του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη, όπως είχε συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε ρόλους τότε πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. Η δεύτερη δημοφιλέστερη εκδοχή με σαφώς πιο περιορισμένη απήχηση (26%) είναι αυτή της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024