Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω, διαμηνύει ο Νίκολας Μπέρνς

Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω, διαμηνύει ο Νίκολας Μπέρνς

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πρώην εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στο MEGA και τη Ράνια Τζίμα, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit ,υπογράμμισε πως η Τουρκία αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για το ΝΑΤΟ και την κάλεσε να σταματήσει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

Ο Νίκολας Μπερνς, έμπειρος αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν καθηγητής στο Χάρβαρντ μιλώντας στο MEGA και τη Ράνια Τζίμα, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summitα ήταν καταπέλτης  κατά της Άγκυρας.

-ΡΑΝΙΑ ΤΖΙΜΑ: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφτασε μέχρι και τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, πριν από μερικές ημέρες, οπότε ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους στόλους των δύο χωρών;

-ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ:
Φυσικά ανησυχώ για κάτι τέτοιο ως κάποιος που θέλει να βλέπει την ελληνική εδαφική κυριαρχία σεβαστή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν το παρατράβηξε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Δεν τίθεται ερώτημα, με βάση την Διεθνή Νομοθεσία δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα σύνορα. Δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επί μακρόν αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω. Είναι η προσωπική μου άποψη και να σταματήσουν αυτές τις πολύ επιθετικές κινήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και να επιστρέψουν σε συζητήσεις. Αν έχουν διαφορετική άποψη υπάρχει ένα μέρος για να τη διατυπώσουν. Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από αυτά τα μέρη να το πράξουν.

-ΡΑΝΙΑ ΤΖΙΜΑ: Τους προηγούμενους μήνες ακούγαμε τον Ντοναλντ Τραμπ να μιλά με ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Ερντογάν, τον αποκάλεσε ακόμα και παγκόσμιο παίκτη. Πιστεύτε πως θα δούμε αλλαγή τόνου και ρητορικής από τον Μπάιντεν προς τον Ερντογάν;

-ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ: Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να προβλέψω τί θα πράξει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν όταν αναλάβει την εξουσία, δεν θα ήθελα να προβλέψω, είναι πολύ νωρίς, απλά παραθέτω την προσωπική μου άποψη. Η Τουρκία έχει μετεξελιχθεί σε ένα σοβαρό πονοκέφαλο για όλο το ΝΑΤΟ και φυσικά για τις χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024