Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αστυνομική βία - Επεισόδια με διαδηλωτές

Γαλλία : Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αστυνομική βία – Επεισόδια με διαδηλωτές

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σε μια κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι, αφού κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σε μια κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι, αφού κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν σήμερα, σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας. Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία.

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις. Στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση». Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα».

Το νομοσχέδιο που άναψε φωτιές

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε ότι θα συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή, που θα εξετάσει εις βάθος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνολικής ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει περιορισμούς στη δυνατότητα των ΜΜΕ να δημοσιοποιούν φωτογραφίες και πλάνα αστυνομικών.

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.

Η εθνοσυνέλευση πάντως, στην οποία την πλειοψηφία διατηρεί το κόμμα LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τρίτη, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, να το καταψηφίζουν  ή να απέχουν.

Το νομοσχέδιο και η αστυνομική βία

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου και της απαγόρευσης δημοσιοποίησης υλικού που απεικονίζει αστυνομικούς εν υπηρεσία στηρίζουν τα επιχειρήματά τους στην ανάγκη για ελεύθερη ενημέρωση αλλά και για το γεγονός ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη χώρα, αυξάνονται συνεχώς και η δημοσιοποίηση τέτοιου υλικού είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Όπως αναφέρει η Figaro, ύστερα από τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού  κατά την εκκένωση του αυτοσχέδιου καυταυλισμού μεταναστών στην πλατεία Ελευθερίας στο Παρίσι, την περασμένη Δευτέρα, η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς αύξησε περαιτέρω την ένταση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024