Η Σλοβένα Αλένκα Άρτνικ, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση σε έναν αγώνα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ της Αιγύπτου

Έφθασε τα 114 μέτρα, χωρίς μάσκα, γυαλιά, ή μπουκάλες. Μόνο με την αναπνοή της.

Καταδύθηκε και αναδύθηκε από τον βυθό με την δική της δύναμη.

Η προσπάθεια προκαλούσε ανησυχίες για προβλήματα είτε στην καρδιά , είτε στους πνεύμονες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή της.

Άλλωστε, η ιστορία των ελεύθερων καταδύσεων σε τόσο βάθος βρίθει από περιπτώσεις που έχασαν την ζωή τους.

Ο πρώτος αμερικανός, ο Νίκολας Μεβόλι,  που αποπειράθηκε να ξεπεράσει τα 100 μέτρα, πέθανε πριν από 7 χρόνια όταν προσπάθησε να σπάσει ένα δεύτερο αμερικανκό ρεκόρ στο άθλημα αφού αναδύθηκε με σοβαρά τραύματα στους πνεύμονες.

Δύο χρόνια αργότερα, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και 23 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, Νατάλια Μολτσάνοβα, η καλύτερη αθλήτρια όλων των εποχών εξαφανίστηκε σε μια προπόνηση στην Ισπανία.

Η 39χρονη Άρτνικ έφθασε τα 114 μέτρα σε μια κατάδυση διάρκειας σχεδόν 2 λεπτών.

Για να ανέβει στην επιφάνεια, να γεμίσει με αέρα τους πνεύμονες της και να ξαναδεί το φως χρειαζόταν 2 λεπτά. Αλλά, η άνοδος με τόνους νερού από πάνω δεν είναι τόσο εύκολη.


Πάντως, η Άρτνικ ανακάλυψε σχετικά αργά τις ελεύθερες καταδύσεις. Μέχρι τα 30 της ασχολείτο με ένα κατάστημα για skate και έπινε πολύ.

Όταν ξεκίνησε το 2011 , η πρώτη της κατάδυση ήταν 28 μέτρα. Το 2015 άρχισε να προπονείται επαγγελματικά και έφθασε τα 49 μέτρα.

Όταν η παγκόσμια ρέκορντγουμαν εξαφανίστηκε, ήταν η μοναδική γυναίκα που είχε ξεπεράσει τα 100 μέτρα. Είχε φθάσει τα 101.

Το Μάιο του 2018 η Ιταλίδα Alessia Zecchini  έφθασε τα 105 μέτρα, ρεκόρ το οποίο έπιασε η Άρτνικ μέσα στο έτος. Τον Αύγουτσο του 2019 η Σλοβένα έφθασε στην Ονδούρα τα 111 μέτρα και στο τέλος τους έτους μαζί με την Ιταλίδα είχαν φθάσει τα 113 μέτρα.

«Προσπάθησε να διαχέεσαι σαν το γάλα μέσα στο νερό» έλεγε ο πρωτοπόρος Ιταλός δύτης Enzo Maiorca.

Έτσι, είναι και η Άρτνικ. Έχει αυτήν αίσθηση και μεγάλη σύνδεση με τη θάλασσα. Και φαίνεται ότι έχει να δώσει περισσότερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr