Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων: Τρίτο κύμα πριν τα Χριστούγεννα αν η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου

Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων: Τρίτο κύμα πριν τα Χριστούγεννα αν η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου

Στην ειδική έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας λόγω εορτών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο, διαπιστώνει ότι αν επιχειρηθεί άρση των μέτρων από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, η αύξηση των νοσηλευομένων παραπέμπεται μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προειδοποιώντας για ένα «τρίτο κύμα» πανδημίας.

Για αυτό το εφιαλτικό σενάριο προειδοποιεί το ECDC σε περίπτωση που η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου.

Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να αποφευχθεί, αν τα μέτρα παραταθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου, η άνοδος των κρουσμάτων θα μεταφερθεί τον Ιανουάριο και μάλιστα με ηπιότερους ρυθμούς.

Στην ειδική έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας λόγω εορτών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο, όπως μεταδίδει το liberal, διαπιστώνει ότι αν επιχειρηθεί άρση των μέτρων από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, η αύξηση των νοσηλευομένων παραπέμπεται μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ξεκινώντας με 8 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού και ανεβαίνοντας σταδιακά ως τον Μάρτιο στις 15 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της άρσης των μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, τότε η αύξηση των νοσηλευομένων ξεκινά από την παραμονή Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου (με 8 νοσηλευόμενους ανά 100.000 πληθυσμού), συνοδευόμενη από κατακόρυφη άνοδο των νοσηλειών εντός του Ιανουαρίου (οι 15 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού φαίνεται να έρχονται την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου και ως το Μάρτιο φθάνουν τις 20 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού), γεγονός που θα συμπαρασύρει και σε ταχεία άνοδο τα ημερήσια κρούσματα και τους θανάτους.

Η κατάσταση της Ελλάδας

Το προγνωστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, συγκρίνει επίσης τα ισχύοντα μέτρα με το καθολικό lockdown του περασμένου Απριλίου και δείχνει τη διαφορά μεταξύ τους με πρόγνωση ως την 1η Ιανουαρίου.

Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιεί τους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες και για όσες χώρες δεν δημοσιοποιούν το σύνολο των δεδομένων για τους δείκτες αυτούς, αξιοποιεί τα γενικά επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, για την προβολή και την εκτίμηση της πορείας με το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο. Κρίνοντας από την παραπάνω εκτίμηση, η χώρα μας εμφανίζεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που θα έπρεπε να ισχύει, αν βρισκόμασταν στην κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η έκθεση επισημαίνει ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα επιτρέψει να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ως το τέλος Δεκεμβρίου βάσει του ισχύοντος ρυθμού μετάδοσης της νόσου, ενώ αν εφαρμόζαμε ένα καθολικό lockdown, παρόμοιο με εκείνο του περασμένου Απριλίου, τα κρούσματα θα έπεφταν κάτω από τα 500, πολύ γρηγορότερα, ήδη μέσα στην 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Sports in

Ποιος είναι ο «killer» που βγάζει μάτια στην Ιταλία και βλέπει η... μισή Euroleague (vids)

Η... μισή Euroleague και όχι μόνο έχει τα «μάτια» της στραμμένα πάνω στον παικταρά της Πιστόια, Πέιτον Γουίλις που κάνει ασύλληπτα πράγματα στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023