Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Γιατί υποχωρούν με αργούς ρυθμούς τα κρούσματα - Μάχη 14 ημερών για να ανασάνουν οι ΜΕΘ

Κοροναϊός : Γιατί υποχωρούν με αργούς ρυθμούς τα κρούσματα – Μάχη 14 ημερών για να ανασάνουν οι ΜΕΘ

Με πολλές αρνητικές, όμως και κάποιες θετικές εξελίξεις ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος όσον αφορά στη μάχη της χώρας μας με τον κοροναϊό. Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου, που διανύει τα τελευταία του 24ωρα, έφερε στη ζωή μας το δεύτερο lockdown, ενώ έχει αποδειχτεί ο πιο φονικός -μέχρι στιγμής- μήνας για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας

Με πολλές αρνητικές, όμως και κάποιες θετικές εξελίξεις ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος όσον αφορά στη μάχη της χώρας μας με τον κοροναϊό. Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου, που διανύει τα τελευταία του 24ωρα, έφερε στη ζωή μας το δεύτερο lockdown, ενώ έχει αποδειχτεί ο πιο φονικός -μέχρι στιγμής- μήνας για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 27 ημέρες, είχαν καταγραφεί 1.476 θάνατοι από κοροναϊό από τους συνολικά 2.102 που μετρά η χώρα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή, μέσα στον Νοέμβριο ο κοροναϊός χτύπησε «κόκκινο» αφού σημειώθηκαν τα αρνητικά ρεκόρ τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους και διασωληνωμένους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι σαφής και η μείωση των κρουσμάτων, όπως επισήμαναν οι ειδικοί χθες, Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον φονικό ιό. Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 2.000 ημερησίως, με τη μείωση όμως αυτή να μην κρίνεται ως αρκετή ώστε να μας επιτρέπει να μπούμε σε συζητήσεις για άρση του lockdown. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της παράτασής του για τουλάχιστον μια εβδομάδα, τη στιγμή που όλα δείχνουν νέα παράταση.

Επιπλέον, παρά τη μείωση κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεχιστεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα… θλιβερό ορόσημο σημειώθηκε χθες, με τα συνολικά κρούσματα να σπάνε το «φράγμα» των 100.000.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περίπτωση άρσης κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων, επικρατούν σκέψεις και προβληματισμός αναφορικά με το πως αυτό θα συμβεί.

Ένας από τους λόγους που είναι η αργή μείωση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην 4η εβδομάδα του lockdown.

Γιατί υποχωρούν με αργούς ρυθμούς τα κρούσματα

Ερμηνεύοντας το γιατί προχωρά αργά η αποκλιμάκωση της μετάδοσης του ιού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε πως «το κύριο που φταίει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι αυτό το πράγμα να αρχίσει να συρρικνώνεται».

«Φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων απ’ ό,τι την άνοιξη, αν αυτό οφείλεται σε ελέγχους ή στο ότι έχουν κάποιες λίγες δραστηριότητες συγκριτικά με τον Μάρτιο ανοικτές, αυτό πρέπει να το δει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή, κι αν χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για να πιάσουν τόπο, να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα, γιατί θα είναι κρίμα να ταλαιπωρούμαστε επί μακρότερον του αναγκαίου με αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Πάντως, σίγουρα αυτήν τη στιγμή είμαστε σε σημείο πάρα πολύ επικίνδυνο, βαριάς άσχημης υποτροπής αν κάνουμε βιαστικά βήματα ως προς το άνοιγμα» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα δεν δείχνουν να τείνουν ώστε την 7η να πάμε με πολύ μεγάλη άνεση στο άνοιγμα, αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί όπως τα νούμερα ξαφνικά ανεβαίνουν προς τα πάνω, έτσι και μπορεί ξαφνικά να μπουν σε κάμψη. Αλλά θα πρέπει σίγουρα να δούμε τους ανθρώπους στις εντατικές να μειώνονται πάρα πολύ, και αυτό θα σημαίνει ότι και οι θάνατοι θα μειώνονται, αλλά οι άνθρωποι στις Εντατικές θα πρέπει να μειωθούν πολύ, όπως και οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να μειωθούν. Θα έπρεπε να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους για να χαλαρώσουμε κάπως τα μέτρα. Αν ανατρέξουμε πίσω και δούμε πού ήμασταν έναν μήνα πίσω σε αριθμό διασωληνωμένων διψήφιος ήταν ο αριθμός στις 25 Οκτωβρίου» κατέληξε.

Πότε μπορούμε να συζητάμε για άρση του lockdown;

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι η πίεση ή η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα αποτελέσει τον κρίσιμο ρυθμιστή των συζητήσεων και των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει στην περίοδο των γιορτών.

Αντιθέτως ξεκαθάρισε πως «φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη» και υπενθύμισε ότι «για τις επόμενες 10 μέρες, τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους».

Ακόμα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων. «Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις πόλεις μας, και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα, αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μίας πανδημίας» κατέληξε η ίδια.

Η καμπύλη πέφτει, το επιδημιολογικό φορτίο όχι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι ειδικοί, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 25.000 στη χώρα.

Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαίνεται στα 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική τα κρούσματα κινούνται περίπου στα 400 τη ημέρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη περίπου στα 600.

Ωστόσο, σε τουλάχιστον 18 περιοχές της χώρας, παρά την εφαρμογή του lockdown, τα κρούσματα αυξάνουν.

Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρο, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.

Οι εν λόγω περιοχές δίνουν πολλά κρούσματα, ανεξαρτήτως της πορείας της καμπύλης επιδείνωσης της επιδημίας στη χώρα.

Σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές ασθενών

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση. Ανά την Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα περίπου 4.300 ασθενείς, πάνω από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση, πάντως, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες και αεροδιακομιδή ασθενών», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στην επικράτεια πληρότητα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται σήμερα στο 88%.

Ωστόσο, οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται – κατά μέσο όρο καταγράφονται 85 θάνατοι την ημέρα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024