Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκακιστική Αθήνα: Τα σημεία της πόλης που πρέπει να ξέρεις αν μόλις ξεκίνησες σκάκι

Σκακιστική Αθήνα: Τα σημεία της πόλης που πρέπει να ξέρεις αν μόλις ξεκίνησες σκάκι

Ένας οδηγός για τους Αθηναίους επίδοξους σκακιστές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρακολουθώντας το «The Queen’s Gambit» γοητεύτηκαν από τον κόσμο του σκακιού. Η ηρωίδα της σειράς με τα μεγάλα μάτια, την κομψή γκαρνταρόμπα και το τεράστιο ταλέντο έστρεψε το ενδιαφέρον στο παιχνίδι που ως τώρα άφηνε το ευρύ κοινό λίγο πολύ αδιάφορο. 

Αφού απευθυνθήκαμε στους ειδικούς του αθλήματος φτιάξαμε έναν οδηγό πόλης για τους Αθηναίους επίδοξους σκακιστές. Παρακάτω θα βρεις τους πιο δραστήριους ομίλους της Αθήνας, στέκια, ιστορικά σημεία και άλλα μέρη της πόλης που πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να κάνεις τις πρώτες σου κινήσεις. 

Τα στέκια

Πανελλήνιον
Μαυρομιχάλη 16, Εξάρχεια, 210 3634492 

Από το ιστορικό σκακιστικό καφενείο της Αθήνας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1885 έχει περάσει ακόμα και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ – θα δεις την φωτογραφία του μαζί με το σχετικό δημοσίευμα σε περίοπτη θέση του μαγαζιού. Αν έχεις όρεξη να χαζέψεις παρτίδες ενώ πίνεις τον καφέ σου ή το ούζο σου, να γνωρίσεις νέους και παλιούς παίκτες και, αν είσαι τυχερός, να ακούσεις συμβουλές από τους πιο έμπειρους, πέρασε μια βόλτα από την γωνία Σόλωνος και Μαυρομιχάλη. Οι θαμώνες ποικίλουν ανάλογα με την μέρα και ώρα (από παππούδες με εγγόνια που μαθαίνουν σκάκι μέχρι φοιτητές και γνωστούς σκακιστές).

Acapous
Λάσκου 39, Παγκράτι, 21 0764 6573 

Αν και δεν είναι αποκλειστικά σκακιστικό στέκι, το Acapous αγαπάει το σκάκι. Στο συγκεκριμένο playhouse θα βρεις ξύλινες σκακιέρες, ρολόγια και μια σκακιστική βιβλιοθήκη με περισσότερα από εκατό βιβλία σχετικά με το άθλημα. Από τον χώρο έχουν περάσει κατά καιρούς διάφοροι γνωστοί παίκτες και στα τραπέζια του μπορεί να συναντήσεις αρχάριους να παίζουν με κορυφαία ονόματα. 

Athens Chess Club
Καλαμιώτου 19-23 4ος όροφος, 21 0321 3151 

Ένας άνετος χώρος στο κέντρο της Αθήνας στον οποίο οι φίλοι του παιχνιδιού μπορούν να συμμετάσχουν σε τουρνουά γρήγορου σκακιού, να παρακολουθήσουν σκακιστικά μαθήματα και σεμινάρια και να παίξουν φιλικές παρτίδες απολαμβάνοντας τον καφέ τους. Το Athens Chess Club είναι, υπό κανονικές συνθήκες, ανοιχτό όλη την εβδομάδα και εμπορεύεται επίσης είδη σκακιού.

Σύλλογοι

Η Αθήνα είναι γεμάτη με αθλητικά σωματεία, τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούν και σκακιστικούς συλλόγους που προσφέρουν μαθήματα για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνουν αγώνες και δίνουν σεμινάρια. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες (Πανιώνιος, ΑΕΚ, Άρης κ.ο.κ.) έχουν σκακιστικά σωματεία. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα πιο γνωστά και δραστήρια:

Πνευματική Στέγη Περιστερίου
Δημοσθένους 12, Περιστέρι, 21 0575 4265

Σε έναν χώρο περίπου 200 τ.μ. φιλοξενούνται δεκάδες σκακιέρες. Στον σύλλογο είχε παίξει κάποτε και η Γιούντιτ Πόλγκαρ, η καλύτερη γυναίκα σκακίστρια όλων των εποχών και μόνη γυναίκα μέχρι στιγμής που έχει διεκδικήσει το ανοιχτό παγκόσμιο πρωτάθλημα- όπως και η ηρωίδα του «The Queen’s Gambit». 

Φυσιολάτρης Νίκαιας
Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια, 2104930470

Ο εκδρομικός ορειβατικός αθλητικός όμιλος της Νίκαιας είναι σπίτι και για ένα απ’ τα σημαντικότερα σκακιστικά σωματεία της πόλης. Ο Φυσιολάτρης είναι μάλιστα και πρωταθλητής Ελλάδας. 

Σ.Ο. «Θωμάς Γεωργίου»
Μακρυνίτσας 3, Αμπελόκηποι, 210-6451538

Ένας πολύ δραστήριος σκακιστικός σύλλογος βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης στους Αμπελοκήπους. 

Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών
Καραΐσκου 60, Πειραιάς, 697 698 1720

Με έτος ίδρυσης το 1946 ο Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών είναι ένα από τα παλιότερα σωματεία της χώρας και έχει μέχρι και σήμερα δυναμική παρουσία.

Υπαίθριες σκακιέρες

-Στην υπαίθρια σκακιέρα της πλατείας Κοραή στον Πειραιά υπήρχαν εποχές που καταξιωμένοι παίκτες συμμετείχαν σε παρτίδες με το κοινό. 

-Στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στη στάση «Μπάτης» του τραμ βρίσκεται μια μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος μπορεί να πετύχεις παρτίδες με θέα τη θάλασσα. 

Καταστήματα με εξοπλισμό

Novelty Mind Games, Αγίου Σώστη 17, Περιστέρι, 69729991799

Σκακιστικό Κέντρο Ελλάδας, Αγδινών 6, Αγ. Φανούριος – Ίλιον, 210-2630124 

Κάισσα, Καλλιδρομίου 8, 21 0360 6488

Μέχρι τα στέκια να ανοίξουν ξανά μπορεί κανείς να δοκιμάσει να κάνει τα πρώτα του βήματα ψηφιακά κάνοντας διαδικτυακά μαθήματα σκακιού στο chess.com ή στο lichess.org. To chesskid.com είναι η πιο γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα σκάκι για παιδιά. 

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024