Η κατάσταση σε κάθε περιφέρεια σύμφωνα με τους διοικητές των ΥΠΕ

Για την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία ενημερώθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός από τους διοικητές των ΥΠΕ της χώρας.

Οι διοικητές των νοσοκομείων παρουσίασαν με αριθμούς την κατάσταση στις ΜΕΘ στις δικές τους περιφέρειες, ενώ ανέλυσαν τόσο τον δείκτη μετάδοσης του ιού, όσο και την συσχέτιση μεταξύ των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία της χώρας.

Αρνητικό ρεκόρ σε διασωληνωμένους

Την ίδια ώρα στη χώρα μας σημειώθηκε σήμερα ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους στους 562 (από τους 549 που ανακοινώθηκαν χτες).

Δυστυχώς όμως αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης ο οποίος παραμένει υψηλός, καθώς σήμερα όχι μόνο έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό ακόμη 101 άνθρωποι, αλλά και τα κρούσματα παρουσίασαν ξανά αύξηση καθώς ενώ χτες ήταν 1.388, σήμερα έγιναν 2.135 διαγνώσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι εισαγωγές ασθενών σε κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα έχουν αυξητική τάση και τις επόμενες δέκα ημέρες,

Αύξηση σε νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας

Ήδη τα στοιχεία από τα προηγούμενα 48ωρα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών καθώς μέσα σε δύο ημέρες υπήρξε αύξηση 10% σε νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό.

Από την άλλη, τα εξιτήρια, όπως ανέφεραν και οι διοικητές των ΥΠΕ, εξακολουθούν να είναι εμφανώς λιγότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κοροναϊός χτυπά τους ασθενείς κάτω των 65 ετών

Ακόμη ένα σημείο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων.

Κι αυτό γιατί κατά το δεύτερο κύμα παρατηρείται η αύξηση νοσηλείας αλλά και διασωλήνωσης των ατόμων κάτω των 65 ετών.

Χτες έγινε γνωστό πως 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων ήταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

«Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων» διευκρίνισε χτες η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αχτίδα αισιοδοξίας στα παραπάνω στοιχεία έδωσε πάντως η σημερινή είδηση πως δύο ασθενείς κάτω των 39 ετών αποσωληνώθηκαν σήμερα από τις ΜΕΘ.

Στέλνουν βουλευτές ιατρούς, ιδιώτες και εθελοντές στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται πως στη μάχη κόντρα στον κορονοϊό έχουν αποφασίσει να μπουν εθελοντικά και βουλευτές λόγω της πανδημίας που θερίζει στη χώρα μας. Εθελοντικά έχουν ανταποκριθεί κι άλλοι γιατροί από όλη τη χώρα.

Επίσης  σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας πιέζεται σημαντικά από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πάνω από 200 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.

Η κατάσταση σε κάθε περιφέρεια σύμφωνα με τους διοικητές των ΥΠΕ

Αττική: Υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid.

Στο 58,8% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191. Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.

Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

Όσον αφορά την 2η ΥΠΕ, δηλαδή την Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, εκεί υπάρχουν συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID.

Η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid είναι στο 50% .

Η πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ είναι σημαντική και αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

Μακεδονία: Στο 85% η κάλυψη απλών κλινών Covid – Μειωμένες οι εισαγωγές

Όσον αφορά την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, ο διοικητητής, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα.

Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

4η ΥΠΕ: Πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Δράμας, Σερρών και Χαλκιδικής

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής τόνισε ο διοικητής Δημήτρης Τσαλικάκης.

459 κενές κλίνες από τις 1.650 συνολικά

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

Ελεγχόμενη πίεση σε Λάρισα και Βόλο

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κοροναϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές. Ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών. Για την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού.

Ο κ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται πως δραματική αύξηση καταγράφηκε στα κρούσματα του κοροναϊού σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς ο ΕΟΔΥ κάνει λόγο για 2.135 μολύνσεις.

Παράλληλα το σύστημα υγεία συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις με 562 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ για ακόμη μια ημέρα καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός θανάτων με 101. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα, 549 διασωληνωμένοι και 84 νέοι θάνατοι.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως 12 άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, την ώρα που η ηλικιακή ομάδα 65 και άνω κατέχει τα πρωτεία με 307 ασθενείς. Ακολουθεί η ομάδα 40-64 με 242 ασθενείς.

Τρομακτική διασπορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για ακόμη μία ημέρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη κατέχουν τα πρωτεία στη διασπορά με 607 και 401 κρούσματα αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα:

13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
401 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
607 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα  στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
28 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
129 κρούσματα  στην Π.Ε. Λάρισας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
93 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
68 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr