Τον λόγο που δεν έχει ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξήγησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας αιχμές και για το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχει κανένας υποκειμενικός λόγος για την απουσία συγχαρητηρίων στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Περιμένουμε…»

Ο δηλώσεις του ρώσου προέδρου έγιναν στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1» και στην εκπομπή «Μόσχα, Κρεμλίνο, Πούτιν».

«Δεν είναι ότι μας αρέσει κάποιος, δεν μας αρέσει κάποιος – περιμένουμε μόνο το τέλος της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενεργεί σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική και τη νομική πλευρά της υπόθεσης.

Και τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε άτομο θα έχει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού.

Πότε;

«Αλλά ποια είναι αυτή η εμπιστοσύνη; Θα πρέπει είτε να υποδεικνύεται με τη βοήθεια των πολιτικών εθίμων, όταν ένα από τα κόμματα αναγνωρίζει τη νίκη του άλλου, είτε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών να συνοψίζονται με νομικό τρόπο», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι υπάρχουν προβλήματα στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο υποψήφιος που αναδεικνύεται νικητής σε μια πολιτεία μπορεί να κερδίζει και τις ψήφους όλων των εκλογέων.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αρχηγός του κράτους εκλέχθηκε από πλειοψηφία εκλεκτόρων, που κερδήθηκαν από μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων.

«Είναι δημοκρατικό;»

Αυτό, κατά τη γνώμη του, συνέβη τρεις φορές στην αμερικανική ιστορία. «Είναι δημοκρατικό;» αναρωτήθηκε.

Επισήμανε, πάντως, ότι το ζήτημα τυχόν αλλαγών στο υπάρχον εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο από τους ίδιους τους Αμερικανούς.

«Οπως μου είπε αμερικανός ομόλογός μου στο παρελθόν “είμαστε συνηθισμένοι”», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος για να συμπληρώσει: «Πρόκειται λοιπόν για συνηθισμένη πρακτική. Και αν είναι απαραίτητο να αλλάξει κάτι ή όχι δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτή είναι δουλειά του ίδιου του αμερικανικού λαού».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτό το γεγονός δεν δίνει στην Ουάσιγκτον το δικαίωμα να κρίνει τα ελαττώματα σε άλλα πολιτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr