Το πρώτο βήμα για την κατασκευή του «νέου Κορυδαλλού» των φυλακών δηλαδή που θα αντικαταστήσουν το γνωστό κατάστημα κράτησης, έγινε την Πέμπτη το πρωί στον Ασπρόπυργο, στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο.

Η κατεδάφιση των πρώτων κτιρίων της παλαιάς βάσης του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου ανέγερσης του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, το οποίος αναμένεται να παραδοθεί το 2022.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.) και μάλιστα έχει ήδη κατασκευαστεί η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.

Το συγκρότημα θα αποτελείται από 12 πτέρυγες δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων και θα περιλαμβάνει:

Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και τμήμα Μεταγωγών
Προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου
Μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης
Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ
Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία
Χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ)
Σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο

Επισημαίνεται ότι η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου πέρασε με νομοθετική ρύθμιση για 99 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου βρίσκεται έξι μήνες μπροστά. Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.