Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης στον Ασπρόπυργο

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης στον Ασπρόπυργο

Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή του «νέου Κορυδαλλού» των φυλακών δηλαδή που θα αντικαταστήσουν το γνωστό κατάστημα κράτησης, έγινε την Πέμπτη το πρωί στον Ασπρόπυργο. Η κατεδάφιση των πρώτων κτιρίων της παλαιάς βάσης του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου ανέγερσης Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Κράτησης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ο Ταξίαρχος Μιχαήλ Κλούβας, Διευθυντής της ΜΟ.Μ.ΚΑ./ΥΠ.ΕΘ.Α, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Κορυδαλλού Γεώργιος Δημόπουλος, ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Μαλαβέτης, Διοικητής Μηχανικού ΑΣΔΥΣ/ΔΜΧ, ο Αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Κρόκος, Διοικητής 725 Τάγματος Μηχανικού.

Το Συγκρότημα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και θα αποτελείται από 12 πτέρυγες δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων.

Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και τμήμα Μεταγωγών
  • Προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου
  • Μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης
  • Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ
  • Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία
  • Χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ)
  • Σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο

Με νομοθετική ρύθμιση η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου πέρασε για 99 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου βρίσκεται έξι μήνες μπροστά.

Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.

Δήλωση Οικονόμου

Ο Ελευθέριος Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:

«Είναι μια σημαντική ημέρα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διότι στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεταφορά του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού οι διαδικασίες ξεκίνησαν με τη συνδρομή του Υπουργείου Άμυνας και ιδιαίτερα της ΜΟ.Μ.ΚΑ.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών, πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα, φτάσαμε στη σημερινή μέρα όπου έχει αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτιρίων.

Έτσι θα προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι πάλι θα είμαστε πολύ πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις αυτού του έργου γι’ αυτό και το 80% των υλικών της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν στις νέες φυλακές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, και τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, που πραγματικά συνέδραμαν στην όλη αυτή προσπάθεια ώστε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι προβλέπαμε να είμαστε στην έναρξη των εργασιών. Και βέβαια για ακόμη μία φορά και το Υπουργείο Άμυνας για τη σημαντική συμβολή του σε αυτό το έργο.

Συνεχίζουμε και μια σειρά άλλων προσπαθειών στα καταστήματα κράτησης και σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε μια νέα κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας».

Δήλωση Νικολάου

Η Σοφία Νικολάου – Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής τονίζει: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα, γιατί αυτές οι πρώτες κατεδαφίσεις αποτελούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου. Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει και τις φυλακές Κορυδαλλού, είναι γεγονός.

Θέλω να μιλήσω με ημερομηνίες. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με τη ΜΟ.Μ.ΚΑ., τη μονάδα μελετών και κατασκευών του Γ.Ε.ΕΘ.Α, τον Γενάρη του 2020.

Δέκα μήνες μετά κατεδαφίζουμε τα παλαιά κτίρια εδώ στην παλαιά Νατοϊκή Βάση. Σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες το πολύ, θα έχουμε υποβάλει τον φάκελο με όλες τις απαιτούμενες  μελέτες για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την άδεια δόμησης του «νέου Κορυδαλλού», του νέου δικαστικού σωφρονιστικού συγκροτήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αρχές του 2021 προχωράμε στη δημοπράτηση του έργου. Και σε περίπου ένα χρόνο από τότε, στις αρχές του 2022, θα μπορούμε να κόψουμε κορδέλα.

Με λίγα λόγια η εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι γεγονός και θα έχει λάβει σάρκα και οστά εντός του 2022.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γι’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τη ΜΟ.Μ.ΚΑ., τα συναρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.

Είμαστε εδώ και προχωράμε δυνατά».

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς ανέφερε: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Αυτό το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε είναι ότι μια εξαγγελία παίρνει πολύ άμεσα σάρκα και οστά, μέσα από τη συνεργασία Φορέων και Υπουργείων.

Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, λίγα λόγια και να είμαστε ουσιαστικοί στην τελική επίτευξη, που είναι η οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού σε ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο θα πληροί τους όρους της περιβαλλοντολογικής συνείδησης. ».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024