Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νευρώσεις

Νευρώσεις

Ας αφήσουμε στην άκρη τη συζήτηση για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, την εκκλησιαστική περιουσία που κανείς δεν αγγίζει κλπ

Ο Mπόρις Τζόνσον τον είχε πάρει στην αρχή χαλαρά τον κορωνοϊό. Κάποιοι σύμβουλοι μάλιστα τον είχαν πείσει ότι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισής του ήταν να πεθάνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ώσπου να αποκτήσει η χώρα ανοσία της αγέλης. Ευτυχώς έβαλε μυαλό, αλλά συνέχισε να βλέπει το ζήτημα αφ’ υψηλού. Ωσπου αρρώστησε, και αρρώστησε άσχημα. Τώρα πια δεν κάνει πλάκα.

Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει κι αυτή χαλαρή στάση απέναντι στην Covid-19, αλλά για άλλους λόγους. Αν ο βρετανός πρωθυπουργός θεωρούσε τον εαυτό του άτρωτο από υπερβολική αυτοπεποίθηση, οι έλληνες ιερείς πιστεύουν ότι τους προστατεύει ο Υψιστος. Κι αυτό είναι φυσικά δικαίωμά τους. Από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική πολιτεία τούς εξαιρεί από τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες, νομιμοποιούνται και να μη λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους. Και να χρησιμοποιούν την ιερατική τους εξουσία για να διασπείρουν στους πιστούς επικίνδυνες αντιεπιστημονικές ή συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Ναι, μερικές φορές έχουν απρόσμενους συμμάχους. Η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του οικουμενικού υπουργού Υγείας ισχυρίστηκε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το πολλάκις επαναχρησιμοποιούμενο κουταλάκι της θείας κοινωνίας επειδή δεν υπάρχει μελέτη που να το αποδεικνύει (για να λάβει πληρωμένη απάντηση από τον καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη). Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όμως, καθιστούν περισσότερο, όχι λιγότερο, επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ας αφήσουμε στην άκρη τη συζήτηση για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, την εκκλησιαστική περιουσία που κανείς δεν αγγίζει κλπ. Εδώ έχουμε, εν μέσω μιας φονικής πανδημίας, την Ιερά Σύνοδο να θέτει «κόκκινες γραμμές» στην κυβέρνηση, να δηλώνει ότι αδυνατεί να αποδεχθεί το κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα, να καταγγέλλει τις επιθέσεις δημοσιογράφων, βουλευτών και επιστημόνων εναντίον της και να χαρακτηρίζει νευρωτικούς τους «επίδοξους καθοδηγητές της κοινής γνώμης» που ανησυχούν για τη μετάδοση του ιού με τη μετάληψη.

Η μεταχείριση της Εκκλησίας δεν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά στοιχεία, σημείωνε πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό. Φαίνεται πως οι ιερείς μετρούν αυτά τα στοιχεία με διαφορετικό τρόπο από την επιστημονική κοινότητα. Τώρα που πολλαπλασιάζονται όμως τα κρούσματα μεταξύ των ιερέων, τώρα που σημειώνονται οι πρώτοι θάνατοι, τώρα που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας εισήχθη στο νοσοκομείο προσβεβλημένος από κορωνοϊό – και του ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά -, ίσως να ήρθε η στιγμή να εναρμονιστούν οι εκπρόσωποι του Θεού όχι μόνο με την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και με τους φωτισμένους ιερείς στην Κωνσταντινούπολη, στη Γερμανία, στην Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Αλλος παρακαλεί τον Κύριο. Κι άλλος παίρνει μέτρα, μήπως ο Κύριος είναι απασχολημένος.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024