Η 20η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής προς τα διεμφυλικά και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, που δολοφονήθηκαν σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, με αφορμή την Διεθνή Ημέρας Μνήμης, καλεί την Πολιτεία «να αναλάβει τάχιστα πρωτοβουλίες με σχετικά νομοθετικά μέτρα, ιδίως στο πεδίο της καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ πρόσωπα», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η 20η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής προς τα διεμφυλικά και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, που δολοφονήθηκαν σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

350 δολοφονίες τρανς

Την χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΥΔ, καταγράφηκαν 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Αυτές ήταν οι καταγεγραμμένες δολοφονίες μίσους, ενώ το ΣΥΔ σημειώνει, ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.

Το 98% ήταν ή τρανς γυναίκες ή διεμφυλικά πρόσωπα με θηλυκή έκφραση φύλου. Το 62% των τρανς ήταν εργάτριες στο σεξ, ενώ το 50% ήταν τρανς πρόσφυγες ή μετανάστριες. Συνεπώς, δολοφονούνται τα πλέον ευάλωτα τρανς άτομα, αυτά που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, τονίζει το ΣΥΔ.

Ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν τα 31 έτη, ενώ το μικρότερης ηλικίας καταγεγραμμένο θύμα ήταν μόλις 15 ετών. 115 θύματα δολοφονήθηκαν δια πυροβολισμού, 68 τα μαχαίρωσαν, 25 δια ξυλοδαρμού, 15 τρανς πρόσωπα θανατώθηκαν δια βασανισμού, 8 στραγγαλίστηκαν, 6 τρανς συνανθρώπους μας τους έκαψαν ζωντανούς και 4 δολοφονήθηκαν δια πετροβολισμού. Τα παραπάνω στατιστικά δείχνουν δολοφονίες ιδιαίτερα ειδεχθείς και βασανιστικές για τα θύματα, επισημαίνει το ΣΥΔ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών.

Τελευταίο συμβάν, μία εβδομάδα πριν την Ημέρα Μνήμης, καταγράφηκε βίαιη επίθεση κατά τρανς γυναίκας με μαχαίρι, που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της με τραύματα στον πνεύμονα, ενώ το περιστατικό διερευνά το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr