Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές δεν διευκρίνισαν πόσα άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό

Κρούσματα κοροναϊού σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε μονάδα εκτροφής μινκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας αναλύουν εργαστηριακά τόσο τους ιούς που προσέβαλαν τους ανθρώπους όσο και αυτούς από τους οποίους προσεβλήθησαν τα μινκ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα κρούσματα στους εργαζόμενους είναι προϊόν μετάδοσης από τα γουνοφόρα ζώα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αρχές δεν διευκρίνισαν πόσα άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κοροναϊό.

Μετάλλαξη κοροναϊού στη Δανία

Την ίδια στιγμή, μια μετάλλαξη του κοροναϊού, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο, είχε εντοπιστεί σε μινκ στη Δανία και είχε χαρακτηριστεί προβληματική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, «είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί».

«Κανένα άλλο περιστατικό της μετάλλαξης που προέρχεται από τα μινκ και είναι γνωστή ως Cluster 5, δεν έχει εντοπιστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ινστιτούτο που είναι αρμόδιο για τις λοιμώδεις νόσους (SSI) εκτιμά πως αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί» ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο, ανακοινώνοντας την άρση της πλειονότητας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην πληγείσα περιοχή.

Όλα τα μινκ της πληγείσας περιοχής θανατώθηκαν και η θανάτωση των υπόλοιπων ζώων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα, 10,2 εκατομμύρια ζώα έχουν θανατωθεί σε όλη τη Δανία. Με τριπλάσιο αριθμό μινκ απ’ ό,τι κατοίκων, η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως και δεύτερη παραγωγός μινκ μετά την Κίνα, με τον κύκλο εργασιών του τομέα να ανέρχεται σε περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως το κοπάδι μινκ της Σουηδίας είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Δανίας, το οποίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr