Ενόψει της επικείμενης προόδου στην ανάπτυξη εμβολίων για τον κοροναϊό, το oμοσπονδιακό Ινστιτούτο για Εμβόλια και Βιοϊατρικά Φάρμακα Πάουλ Έλριχ (PEI) επέκρινε τους αντιπάλους του εμβολιασμού για τακτικές τρομοκράτησης των πολιτών.

Ενόψει της επικείμενης προόδου στην ανάπτυξη εμβολίων για τον κοροναϊό, το oμοσπονδιακό Ινστιτούτο για Εμβόλια και Βιοϊατρικά Φάρμακα Πάουλ Έλριχ (PEI) επέκρινε τους αρνητές του εμβολιασμού για τακτικές τρομοκράτησης των πολιτών.

«Προκαλούν αβάσιμους φόβους»

«Οι προειδοποιήσεις για γενετική βλάβη είναι λανθασμένες και προκαλούν αβάσιμους φόβους. Φόβοι ότι τα νέα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να μεταβάλουν το ανθρώπινο γενετικό υλικό δεν ανταποκρίνονται στο παρόν στάδιο των επιστημονικών γνώσεων, διότι για να ενσωματωθεί το RNA – δηλαδή ο φορέας του DNA- στο ανθρώπινο DNA, θα πρέπει το RNA να «επανεγγραφεί». Αυτό θα απαιτούσε δύο ένζυμα τα οποία δεν έχουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Επιπλέον, το RNA δεν παραμένει στο κύτταρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά από λίγο διασπάται», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Έλριχ (PEI), ο Κλάους Τσίχουτεκ στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ).

Υπάρχει ήδη εμπειρία

Ο Τσίχουτεκ αντέκρουσε επίσης τους ισχυρισμούς των δύσπιστων ότι δεν υπάρχει ακόμα ιατρική εμπειρία με τα εμβόλια γονιδίων: «Υπάρχει ήδη εμπειρία με εμβόλια mRNA σε ανθρώπους ως μέρος κλινικών δοκιμών, για παράδειγμα με ένα θεραπευτικό εμβόλιο όγκου, για το οποίο δεν υπήρξαν ανησυχητικές παρενέργειες. Επίσης και σε πολλά πειράματα σε ζώα με εμβόλια mRNA, δεν υπήρχαν ενδείξεις σοβαρών παρενεργειών ή βλαβών». Πρόσθεσε δε ότι «είναι παράλογο να αποκλείσουν μεμονωμένες χώρες ένα εμβόλιο σε εθνικό επίπεδο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια χώρα θα έλεγε ότι ο κορονοϊός δεν είναι τόσο κακός και ότι θα αντιταχθεί στην έγκριση εμβολίων εάν ο λόγος κινδύνου-οφέλους ήταν σαφώς θετικός».

Θετικά δεδομένα

Σύμφωνα με το PEI, «υπάρχουν ήδη θετικά δεδομένα από τις φάσεις δοκιμής 1 και 2 των αναπτυσσομένων εμβολίων. Σε εμβολιασμένους εντοπίστηκαν ειδικά αντισώματα καθώς και ο σχηματισμός Τ κυττάρων, των λεγομένων “κυττάρων δολοφόνων”. Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί θετικά και μπορεί να υποτεθεί ότι θα επιβεβαιωθεί στην τρέχουσα φάση 3 των δοκιμών σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντικά συμμετεχόντων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr