Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες ανά χώρα

Κοροναϊός : Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες ανά χώρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει γενικές οδηγίες για τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς, όμως κάποιες χώρες προτιμούν να θέσουν τα δικά τους κριτήρια.

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών Moderna και Pfizer, πως τα πειραματικά τους εμβόλια είναι περίπου 95% αποτελεσματικά, έχουν ήδη κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις για τα επόμενά τους βήματα.

Καθώς όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού τέλος αυτής της χρονιάς ή το αργότερο αρχές του 2021, το επόμενο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις είναι ποιος θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει γενικές οδηγίες για τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς, όμως κάποιες χώρες προτιμούν να θέσουν τα δικά τους κριτήρια.

Στην Ευρώπη οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού, με κάποιες ήδη να παρέχουν λεπτομερή καθοδήγηση για το ποιος και πώς μπορεί να χορηγηθεί ο πρώτος γύρος εμβολίων, ενώ άλλες υπόσχονται περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

Γερμανία

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι είναι απίθανο να έχει επαρκείς δόσεις για όλους στην αρχή. Ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, πρότεινε ότι θα χρειαστούν μήνες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο το 55-65% για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Μια επιτροπή από το Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας, η Leopoldina (εθνική ακαδημία επιστημών) και η μόνιμη επιτροπή εμβολιασμού στην επίσημη υπηρεσία δημόσιας υγείας, το Ινστιτούτο Robert Koch, κλήθηκαν να καταρτίσουν κατευθυντήριες γραμμές για «δίκαιη και τακτική πρόσβαση» με περίπου 30 -40% του πληθυσμού σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου ανά ηλικία ή υγεία.

Αυτό περιλαμβάνει 23 εκατομμύρια Γερμανούς άνω των 60 ετών.

Γαλλία

Η Γαλλία υπολογίζει ότι 6,8 εκατ. από τους πολίτες της ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και 1,8 εκατ. υγειονομικών. Άλλα 23 εκατ. άτομα μπορούν να θεωρηθούν ευάλωτα λόγω της ηλικίας τους ή χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ προτείνει να δίνεται προτεραιότητα στα επαγγέλματα υψηλού ρίσκου, το Παρίσι έχει εντάξει σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο τους υγειονομικούς, αλλά και τους οδηγούς ταξί και τους σοφέρ, καθώς αυτοί εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων ακόμα και από τους εργαζόμενους υγείας στο πρώτο κύμα.

Άλλα 5 εκατ. εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους, σχολεία, σφαγεία και οικοδομές θα πάρουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς γιατί έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

Στην επόμενη κατηγορία θα βρεθούν όσοι ζουν σε υπεράκτιες περιοχές της Γαλλίας, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, καθώς και οι εργαζόμενοι στις φυλακές, το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική κτλ.

Ισπανία

Η Ισπανία ελπίζει να λάβει, αρχικά, περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ, με την πρώτη αποστολή να αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, αρχικά τον επόμενο χρόνο, αρκετή για να δώσει στα 10 εκατομμύρια άτομα τις απαιτούμενες δύο λήψεις.

Ενώ αναμένονται λεπτομερή κριτήρια για τις επόμενες εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Salvador Illa, πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και στους ηλικιωμένους – αν και από άποψη αριθμού, οι δύο ομάδες, περίπου 10 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες οι αρχικά διαθέσιμες δόσεις.

Ιταλία

Ο Walter Ricciardi, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι προτεραιότητα της χώρας του για εμβολιασμό θα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καταστάσεις που τους καθιστούν ευάλωτους, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι βρίσκονται στον στρατό και την αστυνομία.

Ελλάδα

Στην χώρα μας, θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Στην ουσία πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 100.000 άνθρωποι (100.000 επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024