Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την Βόρεια Ελλάδα– Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι

Κοροναϊός : Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την Βόρεια Ελλάδα– Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι

Μετά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας πραγματοποιείται σήμερα μετά την ραγδαία αύξηση στα κρούσματα από κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ακόμη πιο σκληρό lockdown και νέα μέτρα, καθώς  έχει σημάνει για ακόμη μία φορά συναγερμός μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία χτες ήταν σχεδόν διπλάσια (905) από αυτά της Αθήνας (564).

Χτες μάλιστα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  αναφέρθηκε στην τεράστια έκρηξη σε κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα μόλις 24ωρο:

Όπως επισήμανε ο υπουργός 905 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη, ενώ χθες ήταν 595.

Στην Αττική καταγράφονται 564 ενώ χθες ήταν 513. Πάντως, ο κ. Κικίλιας δήλωσε για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Έβρο, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε δε ότι «μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:

  • Κλείσιμο βορείων συνόρων μετά το ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη
  • Πιο αυστηρό lockdown σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
  • Περιορισμός στα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις

Ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Βασιλακόπουλος στο MEGA : Πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα

Στην άκρως ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία φέρνει σκέψεις για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στην περιοχή αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν. Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα. Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης. Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δε είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

 Διευθυντής ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ: «100% καλυμμένες οι κλίνες»

Οπως τόνισε ο Συμεών Μεταλλίδης, διευθυντής των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ χτες γέμισαν ολοκληρωτικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Ως το τέλος της εφημερίας, έγιναν άλλες δύο διασωληνώσεις και γέμισαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 90 εισαγωγές ασθενών covid.

«Η εφημερία έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει ένα πλατό, δεν έχουμε τη μείωση των προηγούμενων εβδομάδων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μειωθούν τα κρούσματα. Το 100% στο ΑΧΕΠΑ έχει καλυφθεί. Όποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία, ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές.

Οπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας, θα ανοίξουν κι άλλες ΜΕΘ σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ. Συνολικά θα προστεθούν άλλες 6 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ κι άλλες 8 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τόνισε ότι καταφθάνουν συνεχώς εξειδικευμένοι νοσηλευτές ΜΕΘ για να συμβάλουν στον «πόλεμο» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην μάχη κατά του κορονοϊού. Σήμερα περιμένουμε νοσηλευτές από την Κομοτηνή κι από το Αργος για να ανοίξουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ ήρθαν και οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη.

«Δίπλα σ’ αυτές τις κοπέλες που ήρθαν από την Κρήτη, θα μάθουν να δουλεύουν και οι υπάρχουσες νοσηλεύτριες που δεν είναι εξιδεικευμένες στις ΜΕΘ. Είναι πολλαπλός ο ρόλος τους» είπε ο κ. Τσαλικάκης στο Open.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024