Το ενοχοποιητικό σημείο στα email είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων με λαστιχένια βάρκα, πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Νέα στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος προκύπτουν από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το EUobserver.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (Frontex), αποδεικνύει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έλαβε εντολές για να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το εάν θα το λάβουν ή όχι εξαρτάται από τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου.

Το email, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, περιγράφει περιστατικό κατά το οποίο η Δανική Ακτοφυλακή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές που έλαβε, για την επαναπροώθηση στην Τουρκία μεταναστών και αιτούντων άσυλο που επέβαιναν σε μια μικρή βάρκα κοντά στην ελληνική ακτογραμμή.

Το ενοχοποιητικό σημείο στα email είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων με λαστιχένια βάρκα, πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Ο επικεφαλής της Frontex Φεμπρίς Λεζερί έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο εν λόγω περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως «παρεξήγηση» και μεμονωμένο, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το 9σελιδο έγγραφο φαίνεται να τον διαψεύδει, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως πρόκειται για άμεση εντολή.

Περαιτέρω έρευνες

Καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσμα την έκτακτη συνεδρίαση της Frontex, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων,  ο εκτελεστικός διευθυντής θα ζητήσει περαιτέρω νομικές ερμηνείες των διατάξεων των κανονισμών της ΕΕ που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες στη θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «όλες οι λειτουργίες της Frontex πρέπει να εκτελούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις, και ιδίως με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως την αρχή της μη επαναπροώθησης».

Μηταράκης: Να λάμψει η αλήθεια σχετικά με τους ισχυρισμούς για pushbacks

Να «λάμψει η αλήθεια σχετικά με τους ισχυρισμούς για pushbacks» ζητά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «είμαστε ξεκάθαροι, και πάντα ήμασταν, ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις», συμπληρώνοντας ότι «φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές».

Ο υπουργός είχε και πρόσφατα χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη την έρευνα της Frontex καθώς έτσι «θα σταματήσει η παραπληροφόρηση».

Σχολιάζοντας τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως θα γίνει «όχι μόνο συζήτηση επί των όποιων καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις -εμείς εμμένουμε στη θέση μας ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής- και επίσης ότι ξεκινάει και μια νέα συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής, για να συζητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών να προστατεύουμε τα σύνορά μας».

«Είναι πολύ σημαντική η συζήτηση και πρέπει να γίνει για το νομικό πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται και νομίζω και διάφορες χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες προηγμένων οικονομιών του πλανήτη έχουν διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr