Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5G και επιχειρείν: οι νέες έννοιες, τα οφέλη, η νέα εποχή

5G και επιχειρείν: οι νέες έννοιες, τα οφέλη, η νέα εποχή

Τα δίκτυα νέας γενιάς βρίσκονται προ των πυλών και η χώρα μας ετοιμάζεται για το ψηφιακό άλμα

Το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων γύρω από την επερχόμενη ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (5G) εστιάζει στα οφέλη για τους καταναλωτές και τη βελτίωση καθημερινών λειτουργιών για τους πολίτες. Νέες υψηλές ταχύτητες που θα ξεπεράσουν το 1Gbps, ταυτόχρονη σύνδεση πολλαπλών συσκευών, άμεση απόκριση δικτύου. Πράγματι, ο τρόπος επικοινωνίας και συναλλαγής αναμένεται να εξελιχθεί για τους καταναλωτές, ωστόσο τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς.

Τα δίκτυα νέας γενιάς βρίσκονται προ των πυλών και η χώρα μας ετοιμάζεται για το ψηφιακό άλμα που αναμένεται να αναδιαμορφώσει το σύνολο της οικονομίας της χώρας με νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη της αγοράς.

Η πρόσφατη μελέτη της εταιρίας EY έδειξε το δρόμο, παρουσιάζοντας μια μελέτη με πολλά αξιοσημείωτα ευρήματα. Συνοπτικά, την επόμενη δεκαετία το ύψος των επενδύσεων λόγω της έλευσης του 5G εκτιμάται σε 1,2-1,5 δισ. για υποδομές δικτύων 5G και έως και 5 δισ. για κλαδικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Επιπλέον, όπως η μελέτη τονίζει, η ανάπτυξη των δικτύων αναμένεται να δημιουργήσει έως και 70 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι γνώσεις των ελληνικών εταιρειών σχετικά με το 5G, είναι εξαιρετικά υψηλές και οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία θα επιφέρει σημαντικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Το 92% των εταιρειών είπε ότι «το 5G θα μας επιτρέψει να γίνουμε πολύ πιο συνδεδεμένοι σε αυτό που κάνουμε» ενώ το 85% των εταιρειών ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά δεδομένων σε πραγματικόχρόνο θα επηρεάσει σημαντικά την επιχείρησή τους.

Με απλά λόγια, οι δυνατότητες των νέων δικτύων θα εξελίξουν την καθημερινότητα και θα αναπτύξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με τέτοιο τρόπο όπως δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η ρομποτική, οι «έξυπνες» πόλεις, η τηλε-χειρουργική είναι μερικές από τις έννοιες που αναμένεται να μπουν άμεσα στην καθημερινότητά μας.

Αναλογιζόμενοι τον τρόπο που ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει και διευκολύνει σήμερα το σύνολο της καθημερινότητας μας, αντίστοιχα θα πρέπει να σκεφτούμε το εύρος των ευκαιριών που θα προσφέρει η νέα τεχνολογία σε μια σειρά από κλάδους και βιομηχανίες. Το 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία όπως είναι τα «έξυπνα» εργοστάσια, ο κλάδος των logistics, ο εκσυγχρονισμός της γεωργικής παραγωγής, η «έξυπνη» μετακίνηση, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πριν από μια δεκαετία περίπου, η είσοδος του 4G στη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων δημιούργησε πληθώρα νέων υπηρεσιών, ευκαιριών και εξελίξεων. Νέες τεχνολογικές εφαρμογές, λειτουργίες και διαδικασίες εξέλιξαν ραγδαία το παγκόσμιο επιχειρείν και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Σήμερα, λίγο πριν το 5G έρθει στη ζωή μας, το μέγεθος της τεχνολογικής επανάστασης που θα φέρουν τα νέα δίκτυα και στην εργασιακή ζωή μας εκτιμάται ότι θα είναι τέτοιο που όσο και αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να διατυπώσουμε με ακρίβεια τα μελλοντικά οφέλη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη νέα εποχή 5G.

*Το κείμενο περιέχει στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα της EY σχετικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024