Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ζηλανδία : Αυτό είναι το πιο «LGBTQ friendly» και φεμινιστικό κοινοβούλιο που έχει εκλεχθεί έως τώρα

Νέα Ζηλανδία : Αυτό είναι το πιο «LGBTQ friendly» και φεμινιστικό κοινοβούλιο που έχει εκλεχθεί έως τώρα

«Δεν είμαστε πλέον μόνο άντρες, λευκοί και παλιοί». Εδώ είναι το νέο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας

Πολιτικοί από διαφορετικά υπόβαθρα δεν απαρτίζουν απλούς αριθμούς στο Κοινοβούλιο – βρίσκονται σε βασικές θέσεις εξουσίας.

Πώς κατανέμονται οι νέες θέσεις

Οκτώ από τα 20 δυνατά γραφεία του Άρντερν – οι υψηλότερου επιπέδου νομοθέτες – είναι επίσης γυναίκες και το ένα τέταρτο είναι Μαορί.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γκραντ Ρόμπερτσον θα είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που έχει αυτόν τον ρόλο στη Νέα Ζηλανδία. Και η υπουργός Εξωτερικών Nanaia Mahuta, που έχει τατουάζ μοκό καουά ή παραδοσιακό Μαορί, είναι η πρώτη γηγενής γυναίκα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας που εκπροσωπεί τη χώρα σε αυτήν τη θέση.

«Μοιάζει με τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε η Τζένιφερ Κέρτιν, καθηγήτρια πολιτικής και διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, της κυβέρνησης της χώρας.

«Δεν είμαστε πλέον μόνο άντρες, λευκοί και παλιοί». Εδώ είναι το νέο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Η Νέα Ζηλανδία είχε ήδη ένα σχετικά διαφορετικό Κοινοβούλιο. Μετά τις εκλογές του 2017, το 38% των βουλευτών της Νέας Ζηλανδίας ήταν γυναίκες – ρεκόρ στη χώρα.

Τώρα είναι 48%. Το ποσοστό των ανοιχτά LGBTQ νομοθετών αυξήθηκε επίσης από 7% σε 11%. Η εκπροσώπηση των Μαορί μειώθηκε, ωστόσο, από 23% στις τελευταίες εκλογές στο 21%.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης Μαορί από το 2014, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό των ατόμων που αναγνωρίζονται ως Μαορί στον γενικό πληθυσμό – περίπου 17%.

When Prime Minister Jacinda Ardern was reelected in a landslide, she brought with her a diverse cast of politicians that make up what is — by some measures — the most inclusive parliament in the world.

Posted by CNN on Tuesday, 17 November 2020

Το χρονικό του Κοινοβουλίου

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει έδρες Μαορί από το 1867, λίγο μετά την ίδρυση της χώρας, αλλά αυτές μερικές φορές θεωρούνταν συμβολικές.

Μέχρι το 1967, οι υποψήφιοι Μαορί είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο για περιορισμένο αριθμό εδρών Μαορί, και μόνο το 1975 οι Μαορί μπόρεσαν να επιλέξουν αν ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκλογική λίστα των Μαορί.

Ο Κέλβιν Ντέιβις, που είναι Μαορί και αναπληρωτής ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Άρντερν, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος με το επίπεδο εκπροσώπησης των Αυτόχθονων στο Υπουργικό Συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας.

«Νομίζω (το επίπεδο εκπροσώπησης στο Υπουργικό Συμβούλιο) είναι το πρώτο και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού», είπε, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Radio New Zealand (RNZ).

Η βουλεύτρια των εργατικών Louisa Wall, που είναι Māori και λεσβία, λέει ότι η αύξηση της εκπροσώπησης LGBTQ θα δημιουργήσει μια ακόμη πιο προοδευτική κοινωνία.

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε ομοφυλοφιλικά σωματεία το 2004 και το 2013, η Wall πρωτοστάτησε σε ένα νομοσχέδιο για να καταστεί νόμιμος ο γάμος του ίδιου φύλου.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και για μένα αφορά την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αντικατοπτρίζουμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό μας στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε η Wall, σύμφωνα με το RNZ (Ραδιόφωνο Νέα Ζηλανδία).

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024