Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το διαρκές σκάνδαλο του τζόγου

Το διαρκές σκάνδαλο του τζόγου

Η αποκάλυψη για τα κέρδη των παικτών του Στοιχήματος

Ενα φορολογικής φύσεως σκάνδαλο μακράς διαρκείας – χρονολογείται από το 2013 – που συνδέεται με τα κέρδη των παικτών του Στοιχήματος απεκαλύφθη απροσδόκητα τελευταίως από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αναζητώντας οι αρχές το ύψος των φορολογικών εσόδων από τα κέρδη του τζόγου επί πάσης φύσεως στοιχημάτων, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν περιορισμένα, έως ελάχιστα, σε σχέση με όσα δηλώνουν ότι αποδίδουν στους παίκτες οι στοιχηματικές εταιρείες.

Αναζητώντας οι αρμόδιοι την εξήγηση της πρωτοφανούς αναντιστοιχίας κερδών προς φορολογικά έσοδα, βρέθηκαν προ μοναδικής εκπλήξεως. Διαπίστωσαν ότι μέσω της αναθεωρημένης νομοθεσίας, που συνόδευσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2013, η φορολογία των κερδών επιβαλλόταν μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος επί των θεωρούμενων «φορολογητέων στηλών» που κέρδιζαν και όχι επί του συνολικού παιζόμενου κερδισμένου δελτίου.

Η φορολογία, μέσω υψηλών συντελεστών της τάξης του 15% και 20%, φάνταζε μεγάλη και σπουδαία, αλλά υπονομευόταν στη συνέχεια από έναν συνδυασμό αφορολόγητου και περιορισμού των «φορολογικών στηλών». Περιττό να σημειώσουμε ότι το Στοίχημα δεν έχει στήλες, παρά είναι κατάλοιπο του αρχαίου και ανύπαρκτου πλέον ΠΡΟΠΟ. Με διάφορες αλχημείες, λοιπόν, η φορολογητέα ύλη περιοριζόταν και το αποκομιζόμενο όφελος από το κράτος ήταν μηδαμινό. Τον μηχανισμό των «φορολογητέων στηλών» εμπνεύστηκαν οι μόνοι διαχειριστές του Στοιχήματος το 2013, σε συνεργασία βεβαίως με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, με προφανή σκοπό την ελκυστικότητα του παιγνίου και την αποθησαύριση των στοιχηματικών εταιρειών.

Αποτελεί δε παγκόσμια πρωτοτυπία η φορολόγηση με στήλες και όχι ανά κερδισμένο δελτίο. Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να μεταβληθεί το υπάρχον σκανδαλώδες καθεστώς προαγωγής των στοιχηματικών σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Θα διατηρηθεί, σύμφωνα με την εισήγηση, το αφορολόγητο για κέρδη ανά δελτίο μέχρι 100 ευρώ και θα κλιμακωθεί από 101 μέχρι 200 ευρώ σε 2,5%, από 201 μέχρι 500 σε 5% και για το τμήμα άνω των 500 ευρώ σε 7,5%.

Από τη νέα ρύθμιση τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν σε 68,6 εκατ. ευρώ από μόλις 27,7 εκατ. ευρώ που προκύπτουν για το 2019 από τον τρέχοντα μηχανισμό φορολόγησης. Πράγμα που δείχνει τη δυναμική των εσόδων που μπορεί να προκαλέσει η ενδεχόμενη επαύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 10%, αλλά και η συνολική αναθεώρηση της φορολογίας επί του τζόγου. Κάτι που θα επικροτήσουν άπαντες στις τρέχουσες, απόλυτα δύσκολες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024