Επιστρεπτέα προκαταβολή : Πόσα χρήματα θα εκταμιευτούν ανάλογα με τις αιτήσεις
Mέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4", εκτίμησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνη με θέμα "ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κόσμο της αγοράς".
Mέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4”, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνη με θέμα “ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κόσμο της αγοράς”.
3,4 δισ, ευρώ σε επτά μήνες
Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε τα τελευταία στοιχεία για το ύψος των χρημάτων που έχουν πάει στην πραγματική οικονομία μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Όπως είπε, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 145.132 μοναδικά ΑΦΜ, ορισμένα από τα οποία πήραν και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1 και 2 ή κάποιον συνδυασμό: Τα ΑΦΜ αυτά “μοιράστηκαν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά μήνες” είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Εκταμίευση 1,2 δισ. ευρώ
Μιλώντας συγκεκριμένα για την εφαρμογή του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είπε ότι “θα παρουσιάζει απευθείας το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια”. Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, ότι μέχρι την Παρασκευή ή κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η πλατφόρμα, και την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν το χρονοδιάγραμμά μας, θα εκταμιευθεί ένα σημαντικό ποσό ανάλογα και με τις αιτήσεις που θα γίνουν από τις επιχειρήσεις”, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενεση ρευστότητας
Εκτίμησε επίσης ότι στο τέλος του έτους η επιστρεπτέα προκαταβολή θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, και “εάν σε αυτό προσθέσουμε τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ και ο εγγυοδοτικός μηχανισμός, τότε η συνολική ένεση ρευστότητας αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442