Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Ελλάδα «κλειδώνει» στις 21:00 - Όλα όσα αλλάζουν από απόψε στη ζωή μας

Κοροναϊός : Η Ελλάδα «κλειδώνει» στις 21:00 – Όλα όσα αλλάζουν από απόψε στη ζωή μας

Σε μια πολύ κρίσιμη κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμούς πάνω από 3.000, τη στιγμή που τη σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά

Σε μια πολύ κρίσιμη κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμούς πάνω από 3.000, τη στιγμή που τη σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

Το γεγονός ότι παρά τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ τα κρούσματα δεν μειώνονται, έχει ανησυχήσει έντονα τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που εν καιρώ lockdown αποφασίστηκε η επιβολή νέων, ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Έτσι, από τις 21:00 σήμερα, Παρασκευή, περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες έως τις 05:00, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης και αυστηροποίησης των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού.

Από σήμερα οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια το διάστημα 21:00 – 05:00, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Πιο αναλυτικά:

  • Πρώτον, με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Δεύτερον, με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στο σπίτι και όχι για περπάτημα.
  • Τρίτον, οι μετακινήσεις εργαζομένων μετά τις 21:00 μ.μ. θα επιτρέπονται με την ανάλογη βεβαίωση.

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery). Παράλληλα, θα επιτρέπεται και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away), όμως μόνο για όσους βρίσκονται έξω για έναν από τους τρεις προαναφερθέντες λόγους.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα.

Οι μετακινήσεις την υπόλοιπη μέρα

Τονίζεται, ότι την ίδια στιγμή, από τις 05:00 μέχρι τις 21.00 οι μετακινήσεις επιτρέπονται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με χρήση SMS.

Δηλαδή για τους παρακάτω λόγους:

  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6

Τι αλλάζει από το βράδυ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν.

Ακόμα, όσον αφορά στην σωματική άσκηση, θα επιτρέπεται μέχρι τις 21:00 σε συνθέσεις ως 3 άτομα και δεν αφορά τα αθλητικά σωματεία.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες» είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024