Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή «τόλμησε» να κάνει κριτική στον Ερντογάν on-air

Τουρκία : Οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή «τόλμησε» να κάνει κριτική στον Ερντογάν on-air

Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας 49χρονος πολίτης στην Τουρκία με την κατηγορία για «προσβολή κατά του Προέδρου» καθώς την περασμένη εβδομάδα όταν περπατούσε στον δρόμο τον σταμάτησε ένας ρεπόρτερ - youtuber για να πει την γνώμη του και «τόλμησε» να κάνει κριτική στον Ερντογάν.

Τον μπελά του βρήκε ένας 49χρονος Τούρκος πολίτης, ο Ismail Demirbas, ο οποίος «τόλμησε» να επικρίνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του σε γνωστό ρεπόρτερ – YouTuber της γείτονος χώρας.

Στις 27 Οκτωβρίου, περπατούσε στους δρόμους της νότιας επαρχίας της Αττάλειας, όταν τον σταμάτησε ρεπόρτερ, ο οποίος μεταδίδει συνεντεύξεις από περαστικούς στο κανάλι του με τίτλο «Kedine Muhabir».

Ο Ismail Demirbas επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο και είπε ότι πρέπει να δικαστεί για διαφθορά, ότι η διακυβέρνησή του μοιάζει με του Χίτλερ και πως αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν στη φυλακή.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα χειραγώγησης παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη ναζιστική Γερμανία, ενώ τόνισε πως ο Ερντογάν, πρέπει να καταδικαστεί για προδοσία «με πολύ γρήγορο τρόπο» και «χωρίς εμπόδια».

Όταν τελείωσε, ο YouTuber τον προειδοποίησε: «Ανέφερες πράγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για σένα. Μη φοβάσαι. Μπορούμε να κόψουμε μερικά μέρη». Και τότε ο 49χρονος του απάντησε: «Αν κόψετε κάποια μέρη, δεν κάνετε τη δουλειά σας. Πρέπει να μεταφέρετε το σύνολο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, αν αγαπάμε τη χώρα μας».

Εχθές ο Ismail Demirbas συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία της «προσβολής κατά του Προέδρου».

Σάλος στα social media της Τουρκίας

Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter πήρε φωτιά. Το hashtag με το όνομα του #ismaildemirbaş έγινε πρώτο trend στο Twitter της Τουρκίας, με τους χρήστες να ζητούν την απελευθέρωσή του.

Πρόκειται για τη μόνη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα οι πολίτες της Τουρκίας, μέσα από ανώνυμα accounts φυσικά, όσοι ζουν εκεί, και με το όνομά τους, όσοι βρίσκονται αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό.

«Σε αυτήν τη χώρα μπορείτε να βιάσετε, να σκοτώσετε ανθρώπους, να κλέψετε, να εξαπατήσετε, αλλά δεν μπορείτε να επικρίνετε την εξουσία» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά πρώτα σχόλια.

Ελευθερία του λόγου στο καθεστώς Ερντογάν

Η ειρωνεία είναι ότι πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν «διαφήμιζε» την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, ενώ κατά καιρούς και διάφορα κυβερνητικά στελέχη κάνουν το μαύρο άσπρο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού που είχε πει πέρσι ότι «Στη «χώρα του Ερντογάν» όλοι εκφράζονται σήμερα, κανείς δεν φοβάται, κανείς δεν διστάζει».

Το πρόβλημα της απουσίας της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία είχε θίξει και ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη το 2016, όπου είχε στηλιτεύσει δημόσια τις παραβιάσεις του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

«Όταν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ πέφτουν θύμα εκφοβισμού, φυλακίζονται επειδή δημοσιεύουν κριτικά κείμενα, όταν η ελευθερία στο Διαδίκτυο περιορίζεται και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube και το Twitter παύουν να λειτουργούν και όταν περισσότεροι από 1.000 ακαδημαϊκοί κατηγορούνται για προδοσία απλά και μόνο επειδή υπέγραψαν κάποιο αίτημα, τότε αυτό δεν είναι το παράδειγμα που πρέπει να τεθεί» είχε πει.

Έκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντιθέτως το καθεστώς Ερντογάν έχει γίνει ακόμα πιο αυταρχικό, χωρίς να διστάζει να εκφοβίζει, να απειλεί και να οδηγεί στην φυλακή κάθε απλό πολίτη που ασκεί κριτική στην κυβέρνησή του.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024