Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρήτη : Η θεομηνία άλλαξε χρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας

Κρήτη : Η θεομηνία άλλαξε χρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας

Τις μεταβολές που προκάλεσε στο χρώμα της θαλάσσιας επιφάνειας στη δυτική Κρήτη η σφοδρή κακοκαιρία κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι για την επιτήρηση του περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Κοπέρνικος".

Τις μεταβολές που προκάλεσε στο χρώμα της θαλάσσιας επιφάνειας στη δυτική Κρήτη η σφοδρή κακοκαιρία κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι για την επιτήρηση του περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Την ανάλυση των εικόνων έκανε ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο οφείλεται στις απορροές των χειμάρρων στη θάλασσα, τα νερά των οποία επηρέασα ακόμη και τις περιοχές όπου βρίσκεται φυτοπλαγκτόν.

Ποιο συγκεκριμένα, ο κ. Κολυδάς αναφέρει:

«Δεν θα πούμε πολλά λόγια και θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να «μιλήσουν» καλύτερα όπου ο δορυφόρος κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων, αλλά ακόμη και τις περιοχές που βρίσκεται φυτοπλαγκτόν.

Με την πρώτη χαρακτηριστική φωτογραφία διακρίνουμε το χώμα από τα νερά που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη Σούδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλάμι. Στο πάνω μέρος της εικόνας διακρίνεται το αεροδρόμιο.

Η επόμενη δορυφορική φωτογραφία αφορά και πάλι τον νομό Χανίων και έχει εστιαστεί πάνω απο το Ελαφονήσι όπου διακρίνεται το φυτοπλαγκτόν της θάλασσας με ανοιχτό θαλασσί χρώμα.

Αυτός ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος , διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» Ο Sentinel-2A και Sentinel-2B από κοινού καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Αν πάμε λίγο ανατολικότερα στα Γλυκά Νερά στα Σφακιά θα δούμε και πάλι το χώμα που έχει παρασυρθεί και διακρίνεται μέσα στη θάλασσα . Σημειώνουμε οτι με τις μεγάλες δυνατότητες των δορυφόρων μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.)

Δεν βρίσκεται μακριά και ο Πλακιάς με την Νήσο Παξιμάδα που διακρίνεται στο κάτω μέρος του χάρτη που ακολουθεί.

Με κατάλληλη εστίαση φαίνονται πεντακάθαρα οι απορροές των χειμάρρων μέσα στη θάλασσα.

Ενα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για τα επόμενα χρόνια για την μελέτη, χαρτογράφηση και προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του Sentinel-1 είναι ιδανικά στην χαρτογράφηση πλημμύρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες νεφοκάλυψης, όπου τα οπτικά δεδομένα δεν μπορούν να παρέχουν ακριβή δεδομένα. Ο Sentinel-2 είναι ιδανικός για την χαρτογράφηση της χρήσης/κάλυψης γης και παράκτιων περιοχών και γενικότερα περιβαλλοντικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024