Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ηλεκτρισμός του Μίκη: Μοναδικά τραγούδια με διαφορετικό στυλ

Ο ηλεκτρισμός του Μίκη: Μοναδικά τραγούδια με διαφορετικό στυλ

Ο Μάριος Χαβιαράς μας αφηγείται την ιστορία της έμπνευσης και δημιουργίας αυτού του δίσκου

Με αφορμή τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, οι Dreamers Inc προτείνουν μια διαφορετική ανάγνωση στο έργο του σπουδαίου δημιουργού.

Πρόκειται για τον δίσκο «Digitalik» (Fm Records), έναν κύκλο τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών από διάφορους σταθμούς της διαδρομής του συνθέτη συναντά το σύγχρονο πεδίο της electronica.

Μια περιπλάνηση από το το Σέρπικο, το »Ζ» και την Φαίδρα, έως τα αριστουργήματα των Μικρών Κυκλάδων και του Άξιον Εστί.

Ο Μάριος Χαβιαράς μας αφηγείται την ιστορία της έμπνευσης και δημιουργίας αυτού του δίσκου.

Πώς επιλέξατε από τον όγκο του έργου του Μίκη Θεοδωράκη τα συγκεκριμένα τραγούδια;

Κάποια από αυτά ήταν από τα αγαπημένα μας. Άλλα τα επέλεξαν οι ίδιοι οι σολίστ, αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο με αντιπροσωπευτικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη από όλες τις ‘’φάσεις’’ της τεράστιας μουσικής του πορείας όλες αυτές τις δεκαετίες. Από τον Μίκη των soundtrack μέχρι τον Μίκη του ‘’Ασίκικο Πουλάκι’’.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Όλα έχουν την ιδιαιτερότητά τους και ξεχωριστή συναισθηματική αξία. Όπως στους μεγάλους κλασσικούς, έτσι και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, προσωπικά ποτέ δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι, παρά μόνο αναγνωρίσω και να σεβαστώ τη συνολική αξία του έργου του συνθέτη. Η οποία είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Γιατί Μίκης Θεοδωράκης και όχι κάτι καινούριο; Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι η ασφαλής λύση.

Καινούργια πράγματα παρουσιάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι στην εικοσάχρονη παρουσία μας στη δισκογραφία. Κάποια στιγμή όμως νιώθεις την ανάγκη να γυρίσεις στις διαχρονικές αξίες. Έτσι ώστε αυτές να περάσουν στις επόμενες γενιές οι οποίες μέσω των μοντέρνων διασκευών ή και ρεμίξ να ανακαλύψουν τις πρώτες εκτελέσεις, τους πρώτους ερμηνευτές των τραγουδιών και στοιχεία που δυστυχώς στην εποχή μας δεν προβάλλονται από τα μέσα όσο τους αξίζει και όσο – ίσως- θα έπρεπε.

Ποια είναι η σημερινή αξία του Μίκη Θεοδωράκη για σας; Πώς αντιλαμβάνεστε τη δημιουργία του;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι το συνώνυμο της διαχρονικότητας. Ήδη πιστεύω ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κλασσικούς, γιατί μπορεί το ευρύ κοινό να τον γνωρίζει λίγο περισσότερο από το Άξιον Εστί, αλλά ο Μίκης έχει γράψει μεγαλειώδη έργα: όπερες, μουσική για τον κινηματογράφο, κονσέρτα για πιάνο, σουίτες, συμφωνίες κ.ά. Γενικά πρόκειται για έναν άνθρωπο με σπάνιο ταλέντο και μοναδικό χάρισμα. Όλο το έργο του είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε και να διαιωνίσουμε.

Τι προσδοκάτε από αυτήν την κυκλοφορία;

Σε καμία των περιπτώσεων οικονομική (χαχαχαχα). Χαίρομαι που αρκετοί νέοι άνθρωποι την εποχή του Spotify και του Youtube ακούν το έργο του Μίκη και οι περισσότεροι ψάχνοντας γνωρίζουν τα αυθεντικά ηχογραφήματα, τις πρώτες εκτελέσεις. Κάποτε είχε γίνει μια έρευνα στις Ηνωμένες πολιτείες η οποία είχε δείξει ότι στο μέλλον, σε 100 περίπου χρόνια από σήμερα, η γενιά του τότε δε θα γνωρίζει τον Frank Sinatra, τους Beatles, τους Rolling Stones και πολλά άλλα ιστορικά ονόματα στον χώρο της μουσικής. Γι’ αυτό οι επανεκτελέσεις, οι διασκευές και τα ρεμιξ είναι πλέον απαραίτητα στο να μείνει ένας μουσουργός, ένα συγκότημα, ένας τραγουδιστής για πάντα επίκαιρος και το έργο του αθάνατο.

Ακόμα θυμάμαι στα 10 μου χρόνια τη δεκαετία του 80, την πρώτη μου γνωριμία με τους κλασσικούς μουσουργούς μέσα από την σειρά δίσκων Hooked on classics, η οποία περιείχε διασκευασμένα θέματα από όλους τους κλασσικούς στους μοντέρνους ήχους και ρυθμούς της τότε εποχής.

Τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Η δημιουργία δεν σταματάει ποτέ. Ετοιμάζουμε πολλές νέες συνεργασίες με αξιόλογους και γνωστούς καλλιτέχνες Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά το μεγάλο μας στοίχημα είναι κάποια στιγμή να παρουσιάσουμε live το Digitalik, παντρεύοντας επί σκηνής πια την electronica με μια ορχήστρα κλασσικής μουσικής και αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ‘’λαϊκά’’ μουσικά όργανα. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και ότι το κοινό θα αγκαλιάσει και αυτή τη νέα προσπάθεια.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024