Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ετοιμάζεται νέα εκδοχή του εμβολίου της Pfizer σε σκόνη

Κοροναϊός : Ετοιμάζεται νέα εκδοχή του εμβολίου της Pfizer σε σκόνη

To τωρινό εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και ακόμη πολλά κορυφαία νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοια ψυγεία.

Η Pfizer προετοιμάζει μια νέα εκδοχή του εμβολίου κατά του κοροναϊού σε μορφή σκόνης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της φύλαξής του σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στο Business Insider ο κορυφαίος επιστήμονας της φαρμακευτικής εταιρείας Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021.

Ο Ντόλστεν ανέφερε ότι η Pfizer σχεδιάζει ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς σε μορφή σκόνης, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.

«Σκεφτόμαστε κάποιες δυνατότητες για τα εμβόλια της επόμενης γενιάς. Για την Covid-19 πιστεύω ότι θα παρουσιάσουμε τον επόμενο χρόνο ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης», δήλωσε στο Business Insider.

Ένα τέτοιο εμβόλιο θα χρειαζόταν απλή συντήρηση στο ψυγείο και όχι σε βαθιά κατάψυξη. Ωστόσο, ο Ντόλστεν δεν αποκάλυψε την ακριβή θερμοκρασία, στην οποία θα πρέπει να φυλάσσεται το νέο εμβόλιο. Η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Οι προκλήσεις με το τωρινό εμβόλιο της Pfizer

Τη Δευτέρα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.  Και τώρα ετοιμάζεται να ζητήσει εντός του μήνα – πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου – από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έκτακτη έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου.

Το εμβόλιο του Pfizer απαιτεί δύο δόσεις για να επιτύχει αυτήν την υψηλή αποτελεσματικότητα. Οι δύο λήψεις χορηγούνται σε απόσταση τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την εκδοχή του εμβολίου, καθώς θα πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και ακόμη πολλά κορυφαία νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοια ψυγεία.

Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό πάγο – μια στερεή μορφή διοξειδίου του άνθρακα – που όταν αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα λουτρό κρύου πάγου, με θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Θα χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις;

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μελετήσουν τον νέο κοροναϊό για αρκετό καιρό για να προσδιορίσουν πόσο διαρκεί η ανοσία, αλλά μερικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα του κοροναϊού εξαφανίζονται μετά από μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ανοσία μας – είτε δημιουργείται ως απόκριση σε λοίμωξη είτε από εμβόλιο – μπορεί να είναι παρομοίως παροδική.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει κάτι παραπάνω από αυτή τη γραμμή άμυνας, ενώ παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την ανοσία στον ιό.

«Εάν η ανοσία αποδειχθεί φευγαλέα, θα χρειαστούμε ένα σχέδιο εμβολιασμού και ένα ενισχυτικό εμβόλιο ή επανεμβολιασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Marm Kilpatrick στο Business Insider.

Sports in

Οι 313 ομαδικοί τίτλοι του Ολυμπιακού και το μοναδικό ρεκόρ

Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 313 ομαδικούς τίτλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024