Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΛΑΡΚΟ : Αγώνας από τους εργαζόμενους να μην εκποιηθεί η εταιρεία

ΛΑΡΚΟ : Αγώνας από τους εργαζόμενους να μην εκποιηθεί η εταιρεία

Υπόμνημα προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, καταθέτουν τα πέντε σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας, όπως αναφέρουν «τον συνειδητό Κυβερνητικό εμπαιγμό».

Υπόμνημα προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, καταθέτουν τα πέντε σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας, όπως αναφέρουν «τον συνειδητό Κυβερνητικό εμπαιγμό». Δηλώνουν: «Θα συνεχίσουμε με νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, μέχρι να υπάρξει δικαίωση. Να αποτρέψουν τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Να διασφαλίσουν την συνέχεια της ΛΑΡΚΟ. Να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα».

 Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Κύριοι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις 12.2.2020 ψηφίστηκε ο Ν. 4664/2020 όπου με το άρθρο 21 η ΛΑΡΚΟ τέθηκε ‘’σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο την εκκαθάριση εν λειτουργία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της αξίας, που θα προκύψει μέσω ενός σχεδίου τριχοτόμησης της, με προκήρυξη τμηματικών διαγωνισμών για την εξεύρεση επενδυτών ‘’ και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του Ν.4736/21.10.2020.

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, θεωρώντας τουλάχιστον, ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει στην απαξίωση και το κλείσιμο της Εταιρίας πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης.

Την αξία της ΛΑΡΚΟ, ως μια ιστορική και από τις λίγες εναπομείνασες βαριές και εξαγωγικές μεταλλευτικές βιομηχανίες της Χώρας, την σημασία της όχι μόνο για τους 1200 εργαζόμενους της αλλά και τους 13.000 εξωτερικούς συνεργάτες της, την σημαντικότητα Σελίδα 2 από 3 της για τις τοπικές κοινωνίες (6) νομών της Χώρας που δραστηριοποιείται, τους λόγους και τις διαχρονικές ευθύνες -ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης-που την οδήγησαν στην σημερινή δύσκολη κατάσταση, τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου καθώς και τις αναξιοποίητες τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, σας τις έχουμε καταθέσει με τεκμηριωμένο και αναλυτικό υπόμνημα στην Βουλή των Ελλήνων ( Αρ. Πρωτ. Βουλής 2017/13.6.2020).

Σε τραγική θέση

Όμως ανεξάρτητα από τα παραπάνω και χωρίς να τα απεμπολούμε, επικεντρωνόμαστε στο σήμερα που η πολική αυτή προδιαγράφει το πλήρες αδιέξοδο για την τύχη της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων. Η ΛΑΡΚΟ σήμερα έχει οδηγηθεί σε απελπιστικά τραγική κατάσταση θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την συνέχιση της λειτουργίας της, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι αναμενόμενες επιπτώσεις λόγω και του δεύτερου lockdown θα είναι τραγικές για την Εθνική Οικονομία και την αύξηση της ανεργίας.

Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, το τελευταίο 9μηνο της ειδικής διαχείρισης η παραγωγή έχει μειωθεί κάτω από το 20% της παραγωγικής της δυνατότητας, παρότι η τιμή του νικελίου κυμαίνεται σε επίπεδα που αγγίζουν τις 16.000 $/tn, η εταιρία αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Αυτό το διάστημα το μόνο που διαπιστώνεται είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον covid-19 για να περπατήσει στην παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Εθνική Οικονομία

Ενώ το κόστος για προληπτικά τεστ είναι ασήμαντο, αντί να πάρουν μέτρα, ενέταξαν την εταιρία στις ΚΑΔ περί αναστολής συμβάσεων εργασίας που κοστίζει πολύ περισσότερο στο κράτος και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τιμές του Νί είναι υψηλές και η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ μπορεί να ενισχύσει την Εθνική Οικονομία.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έβαλε την ΛΑΡΚΟ σε ‘’αχαρτογράφητα νερά’’ από τον Φλεβάρη του 2020, οι εργαζόμενοι, ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες την έχουν κρατήσει ανοιχτή μέχρι σήμερα.

Εκποίηση

Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στο δεύτερο εικοσαήμερο του Νοέμβρη θα ξεκινήσουν οι εγκληματικοί διαγωνισμοί εκποίησης. Σαν εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας.

Η Κυβέρνηση ,για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων, έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της και την παραπέρα ανάπτυξη της. Έχει την υποχρέωση να κοινοποιήσει στους εργαζόμενους, τι σχέδια έχει για τους ίδιους, πως διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους, μέσα από την πολιτική που επέλεξε να εφαρμόσει για την ΛΑΡΚΟ.

Σε αυτή την βάση καταγγέλλουμε την κυβερνητική τακτική, όπου μέχρι σήμερα παίζει με την αγωνία των εργαζομένων. Συντηρώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους  Σελίδα 3 από 3 εργαζόμενους δεν ξεκαθαρίζει επίσημα τι τους ‘’ξημερώνει’’ την επόμενη μέρα, πως θα διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αγωνία

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν συγκεκριμένα για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει με την αγωνία τους και στο τέλος να ανακοινώνει και να νομοθετεί με fast track διαδικασίες για αυτούς χωρίς αυτούς.

Η Κυβέρνηση όσο και να μην μπορεί να αντιπαρατεθεί στην τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία μας, είναι υποχρεωμένη να τοποθετηθεί επίσημα.

Για αυτό οι εργαζόμενοι, σήμερα καταθέτουμε αυτό το υπόμνημα προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ως ένδειξη αγωνίας και διαμαρτυρίας για τον συνειδητό Κυβερνητικό εμπαιγμό.

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:»

Να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Να δεσμευτεί για την συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Εντός των επόμενων ημερών να μας ενημερώσει γραπτώς και με τηλεδιάσκεψη που θα συμμετέχουν τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών-ΠΕΝ –Εργασίας), για το σχεδιασμό που έχει σχέση με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τέλος οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας σαν παρακαταθήκη τους αγώνες του 1977, τους αγώνες των τελευταίων δεκαετιών και τους αγώνες του τελευταίου 9μηνου, θα συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει δικαίωση. Να αποτρέψουν τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Να διασφαλίσουν την συνέχεια της ΛΑΡΚΟ. Να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα.

Φόρος αίματος

Ο βαρύς φόρος αίματος που έχουμε πληρώσει για το μεροκάματο με 80 νεκρούς εργάτες και εκατοντάδες σακατεμένους, μας οπλίζει με τεράστια ψυχικά αποθέματα να συνεχίσουμε με νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αντάξιες των ιστορικών αγώνων της ΛΑΡΚΟ.

Από την στιγμή που δεχόμαστε επίθεση στις ζωές μας καμία απαγόρευση δεν πρόκειται να μας αποτρέψει να παλέψουμε μέχρι εσχάτων».

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024