Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψευτοπροβλήματα και πραγματικά προβλήματα

Ψευτοπροβλήματα και πραγματικά προβλήματα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά στο Ηράκλειο, αλλά είχε ένα διάστημα στο πρώτο ημίχρονο που δυσκολεύτηκε απέναντι στον ΟΦΗ που έχει κάνει καλά παιχνίδια φέτος με τους μεγάλους του πρωταθλήματος

Είναι σαφώς εντυπωσιακό, και χωρίς προηγούμενο, αυτό που γίνεται με τον Ολυμπιακό φέτος: αποκλείεται να έχει ξανατύχει μετά από έξι ματς πρωταθλήματος και πέντε ευρωπαϊκά να μην έχει σκοράρει ποτέ στο πρώτο ημίχρονο. Αλλα ειδικά για τα ματς του πρωταθλήματος όπως αποδεικνύεται μιλάμε μάλλον για ψευτοπρόβλημα, κάτι που μπορεί να απασχολεί τους αθλητικογράφους, τους σχολιαστές και τους στατιστικολόγους, αλλά όχι και τον κόουτς Μαρτίνς ή την ομάδα την ίδια. Το χθεσινό ματς με τον ΟΦΗ είναι μια μικρή απόδειξη.

Απουσίες

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά στο Ηράκλειο, αλλά είχε ένα διάστημα στο πρώτο ημίχρονο που δυσκολεύτηκε απέναντι στον ΟΦΗ που έχει κάνει καλά παιχνίδια φέτος με τους μεγάλους του πρωταθλήματος και έχει μάθει να ζει με τις ελλείψεις και τις απουσίες του. Ο ΟΦΗ είχε ένα δοκάρι με τον Γιάννου και χρειάστηκε το VAR να διορθώσει ένα λάθος του διαιτητή Παπαδόπουλου και του επόπτη του που έδωσαν στον ΟΦΗ ένα πέναλτι χωρίς να δουν ότι δυο παίκτες των γηπεδούχων ήταν σε θέση οφσάιντ. Αλλά κι ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται μια κεφαλιά του Μπρουμά που στο 44′ σημάδεψε το δοκάρι σε άδειο τέρμα. Το ημίχρονο τελείωσε με 0-0 κι αν τον Μαρτίνς τον άγγιζε όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για τη δυσκολία του Ολυμπιακού να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο θα έπρεπε να αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο με δυο τουλάχιστον αλλαγές. Αλλά ο Πορτογάλος έστειλε και στο δεύτερο ημίχρονο στο γήπεδο τους ίδιους. Γιατί έβλεπε πως κι αυτή τη φορά το γκολ είναι θέμα χρόνου.

Μεθοδικά

Ο Βαλμπουενά, ο Καμαρά κι ο Χασάν στο 53′ δικαίωσαν τον προπονητή τους: προηγήθηκε μια συνεργασία των πρώτων δυο, μια ωραία σέντρα του Γκανέζου κι ο Αιγύπτιος, που ξεκούρασε χθες τον Ελ Αραμπί, σκόραρε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική. Ολα έγιναν απλά και μεθοδικά χωρίς πανικούς και βιασύνες: γιατί ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως στα ματς που είναι καλύτερος, όσο ψυχωμένος και προσεκτικός να είναι ο αντίπαλός του κάποια στιγμή θα λυγίσει από την πίεση που του ασκεί.

Πάγκος

Το δεύτερο σημαντικό είναι φυσικά οι πολλές λύσεις που ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι στο πρωτάθλημα όποιος έρχεται από τον πάγκο κάνει τη διαφορά – κυρίως γιατί είναι καλός παίκτης. Χθες ήταν η σειρά του Κώστα Φορτούνη. Μπήκε, έκλεψε μια μπάλα, έδωσε το γκολ του 0-2 στον πεισματάρη Μασούρα και τελείωσε το ματς στο 80′. Είχε μάλιστα κέφια κι όρεξη και θα μπορούσε να πετύχει και γκολ ο ίδιος, όπως και οι συμπαίκτες του στην επίθεση μετά το 0-2. Η αλλαγή από τον Μαρτίνς του στο ημίχρονο στο ματς με τον Απόλλωνα έκανε δουλειά. Αν ο άγιος θέλει φοβέρα, ο Φορτούνης θέλει λίγο πάγκο. Για να θυμάται ότι δεν αρκεί να λένε όλοι ότι είναι ο καλύτερος έλληνας ποδοσφαιριστής, αλλά πρέπει και σε κάθε ευκαιρία να το δείχνει.

Καθυστερούν

Ο ΟΦΗ έμεινε από δυνάμεις, όπως σχεδόν όλες οι ομάδες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα που έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό παίζοντας κατενάτσιο: απλά καθυστερούν την ήττα τους. Οι δε πέντε αλλαγές έχουν αποδειχτεί στην περίπτωση του Ολυμπιακού όπλο τρομερό. Με τον Αστέρα ήρθαν από τον πάγκο ο Φορτούνης και ο Μασούρας. Με τον Παναιτωλικό μπήκε στην επανάληψη ο Χασάν κι ο Βαλμπουενά. Με τον ΠΑΣ πάλι άλλαξε το ματς ο Φορτούνης. Με τον Ατρόμητο και την Ομόνοια ήταν η σειρά του Ελ Αραμπί να μπει και να κάνει τη διαφορά. Με τη Μαρσέιγ ήταν πάλι ο Χασάν η χρυσή αλλαγή και χθες ο Φορτούνης ομόρφυνε τη νίκη του πρωταθλητή στο τέλος. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για μαγικά ραβδάκια και εμπνεύσεις του προπονητή ας ξαναδιαβάσουμε τα ονόματα των παικτών που μπαίνουν στο γήπεδο και καθορίζουν την εξέλιξη των αγώνων. Δεν είναι αναπληρωματικοί, αλλά παίκτες πρώτης γραμμής.

Λάζαρος

Παίκτης πρώτης γραμμής παραμένει και ο αγέραστος Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που το Σάββατο έδωσε τη νίκη στον Ατρόμητο στο ματς με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Ο τεράστιος Λάζαρος, όταν ποτέ σταματήσει, θα είναι κάτοχος ενός σπουδαίου ρεκόρ: έχει σκοράρει με τη φανέλα όλων των ομάδων που αγωνίστηκε. Κι όπως έδειξε και η άρνησή του να πανηγυρίσει το γκολ που πέτυχε στον Παναθηναϊκό αυτές τις φανέλες τις σεβάστηκε όλες.

Απόλλωνας

Ο Λάζλο Μπόλονι γνώρισε την πρώτη του ήττα σε ένα ματς που δεν ήταν το χειρότερο που ο Παναθηναϊκός έδωσε επί των ημερών του. Ο Μπόλονι είχε πανηγυρίσει τη νίκη με τον Απόλλωνα την περασμένη Τρίτη και την είχε χαρακτηρίσει «σημαντική και σπουδαία». Ο Ρουμάνος καταλαβαίνει πως ο Παναθηναϊκός που παρέλαβε πρέπει να πανηγυρίζει κάθε αποτέλεσμα, διότι κανένα δεν είναι δεδομένο. Η ομάδα του ΠΑΟ δυσκολεύεται να παίξει ποδόσφαιρο της προκοπής γιατί ποτέ αυτό δεν υπήρξε προτεραιότητα. Στον ΠΑΟ από την αρχή νομίζουν πως κερδίζοντας μπορεί να κρύβουν όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αν προβλήματα είναι η γκρίνια του κόσμου και τα «ντου» των οργανωμένων στα γραφεία και στο προπονητικό κέντρο έχουν δίκιο: οι νίκες αυτά τα σταματάνε. Αλλά οι νίκες δεν λύνουν αγωνιστικά προβλήματα: ο ΠΑΟ δυσκολεύεται να βάλει γκολ και δέχεται πολύ συχνά γκολ στο τέλος των παιχνιδιών του. Συνέβη με την ΑΕΛ, τον Βόλο και το Σάββατο με τον Ατρόμητο. Και δεν είναι τυχαίο. Οι Πράσινοι δεν ξέρουν να διαχειριστούν την μπάλα στο τέλος των ματς: οι μισοί παίκτες παίζουν για να μη δεχτούν γκολ και οι άλλοι μισοί για να βάλουν. Η ομάδα δεν έχει ενιαία σκέψη, δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Και δεν έχει ένα παίκτη που να την πάρει από το χέρι. Οπως έκανε το Σάββατο με τον Ατρόμητο ο Λάζαρος…

Λύση

Στο μεταξύ αναβλήθηκαν πάλι τρία ματς εξαιτίας του Covid-19. Το Αστέρας – Βόλος είχε αναβληθεί από την Τετάρτη. Το Αρης – ΑΕΚ αναβλήθηκε την Παρασκευή. Και το ΑΕΛ – Λαμία χθες, προληπτικά, γιατί στη Λάρισα εμφανίστηκαν κρούσματα. Επαναλαμβάνω ό,τι καιρό τώρα λέω: αν οι ομάδες θέλουν να σταματήσουν οι αναβολές των αγώνων τους (ή να γίνουν πιο δύσκολες) πρέπει να υιοθετήσουν το πρωτόκολλο της UEFA που λέει πως με 13 ετοιμοπόλεμους παίκτες παίζεις κανονικά αρκεί ένας τους να είναι τερματοφύλακας. Δεν είναι απλό κι ίσως κάποιες πληρώσουν απουσίες, αλλά είναι προτιμότερο αυτό από αναβολές αγώνων που κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν. Αν οι ομάδες θέλουν να παίζουν έχουν λύση. Αν και για μερικές ότι θέλουν να παίζουν δεν είμαι καθόλου βέβαιος…

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024