Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Ο πρόεδρος Μακρόν τιμά την πεντηκοστή επέτειο του θανάτου του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ

Γαλλία : Ο πρόεδρος Μακρόν τιμά την πεντηκοστή επέτειο του θανάτου του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ

Στις 9 Νοεμβρίου 1970 ο στρατηγός ντε Γκωλ απεβίωσε στο Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, το χωριό της βορειοανατολικής Γαλλίας όπου είχε αποσυρθεί

Στις 9 Νοεμβρίου 1970 ο στρατηγός ντε Γκωλ απεβίωσε στο Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, το χωριό της βορειοανατολικής Γαλλίας όπου είχε αποσυρθεί.

Πενήντα χρόνια μετά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μεταβαίνει εκεί για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή φυσιογνωμία του γαλλικού κράτους.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ (1890-1970), ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1944 έως το 1946 και μετά από το 1958 έως το 1969, είχε «ακλόνητη πίστη στο πεπρωμένο της Γαλλίας» και «μας λέει πως η Γαλλία είναι ισχυρή όταν μένει ενωμένη», δηλώνει ο σημερινός γάλλος πρόεδρος σε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του στρατηγού.

Εξαιτίας της επιδημίας της Covid-19, τα πενηντάχρονα από το θάνατό του θα τιμηθούν λιτά, χωρίς κοινό, παρουσία μόνο περίπου 30 προσώπων, μεταξύ των οποίων μέλη της οικογένειας ντε Γκωλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, αναμένονται το μεσημέρι σε αυτό το χωριό των 700 κατοίκων, όπου ο στρατηγός ντε Γκωλ περνούσε τις διακοπές του και όπου έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του, μετά την παραίτησή του από την προεδρία, το 1969.

Το προεδρικό ζεύγος θα μεταβεί στον τάφο του στρατηγού πριν συμμετάσχει σε μια στρατιωτική τελετή μπροστά στο Σταυρό της Λωραίννης, ένα τεράστιο μνημείο ύψους 43,50 μ. από ροζ γρανίτη που δεσπόζει στους γύρω αμπελώνες, ενώ θα υπερίπτανται αεροπλάνα του ακροβατικού σμήνους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Καμία ομιλία δεν προβλέπεται και η επιμνημόσυνη ακολουθία, που τελείται κάθε χρόνο, ματαιώθηκε φέτος εξαιτίας της επιδημίας.

Αυτή η μετακίνηση του προέδρου σηματοδοτεί το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη χρονιά ντε Γκωλ, η οποία οργανώθηκε για τις επετείους της γέννησής του, πριν από 130 χρόνια, της Έκκλησης της 18ης Ιουνίου 1940, την οποία απηύθυνε από το Λονδίνο μετά την ήττα της Γαλλίας, ζητώντας να συνεχιστεί η μάχη εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, και του θανάτου του.

Φυσιογνωμία της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή, αρχιτέκτονας ενός νέου συντάγματος που θα εγκαθιδρύσει την 5η Δημοκρατία και την εκλογή του προέδρου με καθολική ψηφοφορία, της αποαποικιοποίησης στην Αλγερία και τη μαύρη Αφρική και της ισχύος της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής, ο Σαρλ ντε Γκωλ έγινε μια δεσπόζουσα φυσιογνωμία, που τιμάται από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, καθώς καθεμιά διεκδικεί ένα τμήμα της κληρονομιάς του.

Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει μια φυσιογνωμία με ανεξάντλητο πλούτο: από την αρχή του φθινοπώρου φέτος έχουν κυκλοφορήσει μια εικοσαριά βιβλία αφιερωμένα σε αυτόν, ενώ η γαλλική τηλεόραση πολλαπλασιάζει τις εκπομπές της που είναι αφιερωμένες στον Σαρλ ντε Γκωλ.

«Η έλξη που εξακολουθεί να ασκεί είναι αναμφισβήτητη: αρκεί να δει κάποιος τις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητά του ως του ανθρώπου που διατύπωσε την Έκκληση της 18ης Ιουνίου δεν έχει αντίστοιχο στην ιστορία» υπογραμμίζει ο Ερίκ Ρουσέλ, συγγραφέας του βιβλίου «Ντε Γκωλ, γαλλικό μνημείο».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024