Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το χρηματικό έπαθλο λειτουργεί ως «καύσιμο» για την εξέλιξη μιας startup

Όταν το χρηματικό έπαθλο λειτουργεί ως «καύσιμο» για την εξέλιξη μιας startup

Τι δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για τους διαγωνισμούς καινοτομίας στην Ελλάδα 

Μια διάκριση ή και ένα βραβείο σε έναν από τους δεκάδες διαγωνισμούς για startups που εξακολουθούν να γίνονται στη χώρα μας μπορεί και να αποτελέσει το πρώτο και σημαντικό βήμα για την εξέλιξη μιας ομάδας αλλά και του έργου της. Ιδιαίτερα δε, αν η διάκριση συνοδεύεται και από ένα χρηματικό έπαθλο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αρκετές ήδη καθιερωμένες εταιρείες που προέκυψαν από διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 κατάφεραν χάρις στα λίγα χρήματα της επιβράβευσης να «στήσουν» μια μικρή βιώσιμη εταιρεία – στην αρχή μόνο με τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας- και να βαδίσουν τον δρόμο της εξόδου στην δύσκολη και απαιτητική αγορά. Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ομάδες που κέρδισαν σε πολλές περιπτώσεις και μεγάλα χρηματικά έπαθλα – δεκάδες χιλιάδες ευρώ- σήμερα δεν υπάρχουν καν στον χάρτη εξαιτίας λανθασμένων επιλογών και συμπεριφορών.

Με άλλα λόγια, οι διαγωνισμοί και τα χρηματικά έπαθλα πρόσφεραν το πρώτο σκαλί για την δύσκολη συνέχεια και όλοι όσοι είχαν ξεκάθαρη στρατηγική και το «μυαλό στο κεφάλι» αξιοποίησαν την προσφορά και την ευκαιρία.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις «στάθηκε» μια έρευνα του NBG Business Seeds με αφορμή την έναρξη του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας συγκέντρωσε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους διαγωνισμούς καινοτομίας στην Ελλάδα.

Από τη μελέτη τους προκύπτει ότι «οι ελληνικοί διαγωνισμοί λειτουργούν σαν σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης, προβολής και παροχής συμβουλευτικής και άλλων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 13 χρόνια που επεκτείναμε την έρευνά μας έχουν δοθεί €3,3 εκατ. σε έπαθλα και €5 εκατ. σε χρηματοδότηση».

Η εικόνα των διαγωνισμών Καινοτομίας που γίνονται στην χώρα μας είναι η εξής:

  • Αριθμός Διαγωνισμών
  • Τα τελευταία 13 χρόνια είχαμε 44 ελληνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας, εκ των οποίων οι 9 είναι ελληνικές διοργανώσεις διεθνών διαγωνισμών. Αυτή τη στιγμή 22 Διαγωνισμοί είναι ενεργοί.
  • Διάρκεια
  • Έξι διαγωνισμού έχουν διοργανωθεί πάνω από 6 φορές. Το 30% των διαγωνισμών διοργανώθηκαν 2 έτη ενώ το 20% μόλις ένα έτος. Το 50% των διαγωνισμών έχει διοργανωθεί από εταιρείες ενώ οι άλλοι μισοί από θεσμικούς φορείς. Το 20% αποτελεί σύμπραξή περισσοτέρων φορέων και εταιρειών.
  • Χρηματικά βραβεία
  • Το 2019 δόθηκαν €454.000 σε χρηματικά έπαθλα. Συνολικά στα 13 χρόνια έχουν δοθεί €3,3 εκατ. σε έπαθλα και €5 εκατ. σε χρηματοδότηση σε συνολικά 164 εταιρείες

Ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds με τη δύναμη της γνώσης και της εμπειρίας σχολιάζει τα αποτελέσματα  αυτής της έρευνας: «Αρκετές επιτυχημένες startups χρησιμοποίησαν επιδέξια, στα πρώτα τους βήματα, τους διαγωνισμούς ως αρχική πηγή χρηματοδότησης και ως ένα βήμα προβολής και πρόσβασης σε υπηρεσίες mentoring, νομικής και λογιστικής υποστήριξης. Με αυτό το δεδομένο θελήσαμε να μελετήσουμε σε βάθος τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ελληνικοί διαγωνισμοί καινοτομίας και προχωρήσαμε στη μελέτη τους σε βάθος 13 χρόνων».

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024