Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικές εκλογές : Ο Τραμπ φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί την ήττα του

Αμερικανικές εκλογές : Ο Τραμπ φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί την ήττα του

Άτομα από τον στενό κύκλο του προέδρου αναφέρονται σε ανησυχητικές του δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στη χώρα

Αντιμέτωπος με ένα όλο και στενότερο μονοπάτι προς τη νίκη, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να μην δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί μια πιθανή ήττα, κάνοντας τα άτομα που τον περιτριγυρίζουν να αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να αναμετρηθούν με έναν ηγέτη που φαίνεται να μην έχει σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι πλέον το σύνολο των ψήφων δείχνει προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν σε σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες, ο Τραμπ δεν έχει προετοιμάσει ομιλία για ενδεχόμενο ήττας. Επιπλέον, σε συζητήσεις με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες, έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί μια ήττα στις εκλογές, όπως αναφέρουν στο CNN πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Μέχρι στιγμής, έβρισκε στήριξη σε αυτή του τη στάση από τους οικείους του, ακόμη και από έμπειρους συμβούλους αλλά και από τους ενήλικους γιους του, οι οποίοι έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες δικαστικής αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων, αλλά και έχουν πιέσει άλλους Ρεπουμπλικάνους για την υπεράσπισή του.

Υψηλόβαθμοι συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο προσωπάρχης του, Μαρκ Μέντοουζ, δεν έχουν επιχειρήσει να προσγειώσουν τον πρόεδρο στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, έχουν συμφωνήσει με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί «κλεμμένων» εκλογών.

Ο Τραμπ έχει παραδεχτεί σε ορισμένους συνεργάτες ότι αντιλαμβάνεται πως οι αριθμοί των εκλεκτόρων δεν κινούνται υπέρ του, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων και τα οποία μίλησαν στο CNN. Παράλληλα, όμως, έχει υποστηρίξει ότι μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη και η διαβρωτική ρητορική για την εκλογική απάτη θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετές αμφιβολίες ώστε να του δώσουν τη δυνατότητα να μην αποδεχτεί τα αποτελέσματα.

Δύο σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας και μια πηγή από το στενό κύκλο του προέδρου δήλωσαν στο CNN ότι ο Τραμπ θα εξαντλήσει τις νομικές οδούς που έχει στη διάθεσή του για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα σε αρκετές σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες, πριν σκεφτεί καν το ενδεχόμενο παραδοχής της ήττας του.

«Έχει μπει σε θέση μάχης», τόνισε στο CNN πηγή από το στενό κύκλο του προέδρου. «Πιστεύει ότι η μάχη θα είναι προς όφελός του».

Αν και η πραγματικότητα της επικείμενης ήττας του Τραμπ έχει γίνει αντιληπτή από πολλά άτομα στην εκστρατεία του, άλλοι συμβουλεύουν τον πρόεδρο να συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα και να ερευνά ισχυρισμούς απάτης.

Η εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αποκαλώντας «ψευδείς» όσες προβλέψεις δίνουν τον Μπάιντεν ως νικητή, και αναφέροντας ότι οι εκλογές «απέχουν πολύ από το να τελειώσουν».

«Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, Ματ Μόργκαν, σε ανακοίνωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι συνεργάτες του Τραμπ έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι εντέλει κάποιος εξ αυτών θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με τον Τραμπ για να τον πείσει ότι… η θητεία του έφτασε στο τέλος της. Υπάρχει πιθανότητα ο πρόεδρος να μην έχει σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο καθόλου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι ελπίδες του για νίκη ήταν περιορισμένες, πιστεύοντας ότι είναι γρουσουζιά να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές.

Το ευαίσθητο ζήτημα της ήττας – και η πιθανότητα μιας ζωής… χωρίς προεδρία – δεν έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στην ομάδα του, που απέφευγε να θίξει το θέμα ενώπιο του προέδρου, ο οποίος πίστευε με βεβαιότητα ότι η νίκη του είναι εξασφαλισμένη.

Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο διάστημα της εκστρατείας του ισχυριζόμενος ότι ο Μπάιντεν ήταν ο χειρότερος υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία, και υπονοώντας ότι μια ήττα από αυτόν θα ισοδυναμούσε με πλήρη γελοιοποίηση.

«Η ήττα ποτέ δεν είναι εύκολη», δήλωσε στην ομάδα του την ημέρα των εκλογών. «Όχι για μένα, δεν είναι».

Τώρα, οι άνθρωποι γύρω του προσπαθούν να βρουν ποιος θα καταφέρει να του εξηγήσει τη σκληρή πραγματικότητα. Έχουν υπάρξει συζητήσεις για τον Τζάρεντ Κούσνερ ή την Ιβάνκα Τραμπ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο οποιοσδήποτε από τους δύο είναι διατεθειμένος να κάνει μια τόσο δύσκολη συζήτηση.

Μια ιδέα που ίπταται στον αέρα, είναι το ενδεχόμενο οι συζητήσεις με τον Τραμπ να επικεντρωθούν στην ιδέα της διατήρησης του… brand του για τη ζωή του μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά, σκοπεύουν να του εξηγήσουν πως αν επιμείνει σε μια εκλογική διαδικασία την οποία είναι ξεκάθαρο ότι έχει χάσει, οι επιχειρήσεις του θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα και οι ελπίδες του για οποιοδήποτε πολιτικό μέλλον θα χαθούν.

Πριν τις εκλογές, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το 2024 σε περίπτωση ήττας του, αν και τότε αστειευόταν. Ακόμη και σε ενδεχόμενο ήττας, ο Τραμπ συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους φέτος σε σχέση με το 2016 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι εκείνος που θα δώσει το χρίσμα στον επόμενο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο – αν και ορισμένοι φοβούνται ότι μια παρατεταμένη και άσχημη ήττα θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Τραμπ έχει περάσει τις μέρες μετά τη βραδιά των εκλογών κλεισμένος στο Λευκό Οίκο, κάνοντας θυμωμένα τηλεφωνήματα στους συμμάχους του και απαιτώντας μεγαλύτερη υπεράσπιση. Έχει παραπονεθεί ότι η νομική του ομάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για έναν αποτελεσματικό δικαστικό πόλεμο, σύμφωνα με άτομο που έχει συζητήσει μαζί του.

Ακούστηκε ψυχολογικά καταπονημένος κατά τη διάρκεια βραδινής του δήλωσης την Πέμπτη από το Λευκό Οίκο και βγήκε από το δωμάτιο χωρίς να απαντήσει σε ερώτηση για τους ψευδείς του ισχυρισμούς για εκλογική απάτη.

Σε συναντήσεις με την ομάδα του στο Οβάλ Γραφείο και την κατοικία του στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει αναρωτηθεί γιατί δεν έχουν βγει περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι να υποστηρίξουν ότι υπήρξαν ανωμαλίες στην ψηφοφορία ή να προβούν στους ίδιους ισχυρισμούς με εκείνον γύρω από την καταμέτρηση των ψήφων μετά το βράδυ την ημέρα των εκλογών.

Επιπλέον, τους έχει πιέσει να προχωρήσουν σε δημόσιες ανακοινώσεις, κάτι που θα ήθελε πολύ να έχει κάνει και ο ίδιος ήδη από την Τετάρτη. Οι συνεργάτες του έχουν καταφέρει να το καθυστερήσουν, πιστεύοντας πως ό,τι και αν είχε σκοπό να πει ο πρόεδρος θα έβλαπτε τη θέση του και θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Όμως αφού ο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τραμπ επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ανακοίνωση, ώστε να καταφέρει να εξηγήσει λεπτομερώς την προσφυγή του στα δικαστήρια.

Από τότε και έπειτα, αρκετοί σύμβουλοί του αναφέρουν ότι η συμπεριφορά του ήταν ακριβώς αυτή που ήλπιζαν να αποτρέψουν.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024