Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την νέα μεγάλη προσπάθεια, ενώ υπεραμυνόμενος των μέτρων που ανακοίνωσε είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση λογοδοτεί για τις πολιτικές αποφάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «για τις πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι πολιτικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα.

Οι πολιτικές αποφάσεις δεν αφορούν τους ειδικούς τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι γι’ αυτες τις πολιτικές αποφάσεις «εμείς λογοδοτούμε».

«Εδώ δεν μπορώ να πάρω ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο .

Αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα

Γι’ αυτό τώρα αυτά τα μέτρα», εξήγησε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο ζήτησε η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. «Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχουμε εφόδια να αμυνθούμε στην πιο εντονη επίθεση της πανδημίας» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Μέσα στο 21, ελπίζω να έχουμε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια για να τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια».

Δεν είναι πάντα ομόφωνες οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να είναι σαφές τι εισηγούνται οι επιστήμονες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι υποδείξεις μας έχουν την έγκριση των ειδικών.

«Η επιτροπή καταλήγει σε μια απόφαση. Δεν σημαίνει ότι πάντα ήταν ομόφωνη. Χρέος της επιτροπής είναι να καταλήγει σε μια κοινή συνισταμένη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παραδέχτηκε ότι πχ υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων για τη λειτουργία των σχολείων.

Τόνισε ωστόσο ότι η συζήτηση αυτή για το ρόλο της επιτροπής αποτελεί «προσβολή για τους επιστήμονες» λέγοντας επίσης ότι οι επιστήμονες έχουν λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ.

«Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις όμως η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Η τελική ευθύνη είναι της κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο