Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσιόδρας : Η επιθετική έξαρση του ιού που οδήγησε σε lockdown

Τσιόδρας : Η επιθετική έξαρση του ιού που οδήγησε σε lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού.

Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας.

Το σύστημα Υγείας θα πιεστεί

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.

Οι νοσηλείες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.

Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα φέρει και αύξηση διασωληνωμένων.  Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίοδρας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.

Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, είπε ο κ. Τσίοδρας, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν, «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας».

«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες εχθές το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.

Ο κ. καθηγητής μίλησε και για το «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει πλέον τους 10 ανά ημέρα.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.

Απάντηση στα fake news

Ο καθηγητής έδωσε απάντηση και στα fake news που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής μάλιστα έδωσε και ορισμένα παραδείγματα.

«Μερικοί είπαν ψευδώς πως η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ενώ είπαν στη Νέα Υόρκη το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «φοβόμαστε πως αυτά τα fake news θα επηρεάσουν τον κόσμο και όσον αφορά το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε θα έχουμε την επόμενη χρονιά».

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται» κατέληξε ο ίδιος.

Γιατί ο κοροναϊός χτυπά ανελέητα στο δεύτερο κύμα

Ο κ. καθηγητής εξήγησε και γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επιθετικός κατά το δεύτερο κύμα.

Ο κ. καθηγητής παρουσίασε μερικά δεδομένα που δίνουν τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει.

«Ωστόσο κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά/ Τότε δεν το είδαμε γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μία επιρροή του κλίματος στην τάξη του 20%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τους προκάλεσε έκπληξη η αυξημένη θετικότητα του και η αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδα.

«Όταν μας παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανησυχήσαμε πάρα πολύ», είπε ο κ Τσιόδρας προσθέτοντας πως πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα είχαμε και μοριακά δεδομένα όπου δείχνουν πως η επιδημία περιορίστηκαν σε περιοχές που έλαβαν οριζόντια μέτρα.

Εκτιμήσεις για 2-4 εκατ. θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2021

Ο ιός είναι τόσο φονικός μάλιστα που βαθιές εκτιμήσεις δείχνουν 2-4 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2021.

Ο κ. καθηγητής εξήγησε πως αυτό το νούμερο μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και καθολική χρήση της μάσκας.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε επίσης παράκληση ώστε οι πολίτες να παρακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα,  καθώς δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακραία στοιχεία που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Όλα τα νεότερα για τα εμβόλια

Οσο για τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε πως πρώτα στην κούρσα μέχρι στιγμής είναι τρία για τα οποία περιμένουμε αποτελέσματα προς το τέλος του μήνα.

«Όσα μελετούν τη φάση 3 έχουν καλά αποτέλεσμα στις προηγούμενες φάσεις, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο καθηγητής.

Τα εμβόλια αυτά έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής και φύλαξης για αυτό και θέλουν ειδικό χειρισμό.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως υπάρχει ένα πλάνο στην Ελλάδα για τον καταμερισμό των εμβολίων, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους και  θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Θα υπάρχει ιεράρχηση για την κατανομή εμβολίων, καθώς δεν θα είναι όλη η ποσότητα άμεσα διαθέσιμη», ανέφερε ο καθηγητής ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ενημέρωση ώστε η κοινή προμήθεια να γίνει ταυτόχρονα και ισόνομα σε όλη την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου έχει πολλά εμπόδια αλλά θα περπατήσει. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τα μέτρα θα δουλέψουν

Μιλώντας για τα σκληρά μέτρα, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτά θα δουλέψουν.

«Έχουμε εργαλεία στα χέρια μας που μας δείχνουν πως και πόσο δουλεύουν τα μέτρα με το lockdown. Τα επιστημονικά εργαλεία σε σχέση με την ιχνηλάτηση θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας πως  «η επιδημία θα τελειώσει μόνο με το εμβόλιο το οποίο θεωρώ θα έχουμε προς το τέλος του χρόνου».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024