Η VW σκοπεύει να επενδύσει στην Αστυπάλαια 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών και τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού και τον αναβιβασμό του σε υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης.

Ο όμιλος VW επέλεξε την Ελλάδα και την Αστυπάλαια για ένα φιλόδοξο project που άπτεται της ηλεκτροκίνησης και έχει ως στόχο της μετατροπής της «πεταλούδας του Αιγαίου», όπως είναι γνωστό των νησί των Δωδεκανήσων σε ένα έξυπνο, βιώσιμο νησί, με ενεργειακή αυτάρκεια.

Τα σχέδια του γερμανικού ομίλου προϋποθέτουν επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ την οποία ανακοίνωσε επίσημα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος μέσω τηλεδιάσκεψης του Herbert Diess, Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου VW.

Η πρωτοβουλία της VW εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο του ομίλου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της διάδοσης της ηλεκτροκίνησης στο οποίο θα επενδύσει 33 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία και του μακροπρόθεσμου στόχου του ομίλου για μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με τις συστάσεις η επένδυση στην Αστυπάλαια θα αφορά τη δημιουργία υποδομών που άπτονται της ηλεκτροκίνησης, όπως και τους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.

Κυρίαρχο ρόλο στο σχέδιο θα διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και άνεμος, και υπό αυτό το σκεπτικό θα εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στοιχεία καθώς και ένα καινοτόμο υβριδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ώστε να εξασφαλιστεί, σε βάθος εξαετίας, η ενεργειακή του αυτάρκεια και η απαγκίστρωση του από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον ο όμιλος VW θα συνδράμει στην αντικατάσταση των υφιστάμενων οχημάτων δημόσιων συγκοινωνιών με σύγχρονα ηλεκτροκίνητα ενώ θα δοθούν επιπλέον κίνητρα και επιδοτήσεις στους κατοίκους της Αστυπάλαιας προκειμένου να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με ηλεκτροκίνητα.

Για αυτό το σκοπό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, το ύψος της κυβερνητικής επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος από τους κατοίκους της Αστυπάλαιας θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ ενώ η VW από την πλευρά της σκοπεύει να διαθέσει τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της στους κατοίκους του νησιού σε τιμές κόστους.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από τη δημιουργία υποδομών που θα απεξαρτήσουν την Αστυπάλαια από τα ορυκτά καύσιμα, θα δημιουργηθεί και ένα ευρύ δίκτυο φόρτισης το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη αλλά και την ταχύτερη, ευρεία διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Παράλληλα με το παραπάνω σχέδιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια μετατρέποντας την Αστυπάλαια σε ένα ενεργειακά αύταρκες και βιώσιμο νησί, η VW επαναβεβαίωσε δια στόματος του επικεφαλής της Herbert Diess την πρόθεσή της για τη δημιουργία ενός κέντρου εξέλιξης που θα επικεντρωθεί στην αυτόνομη οδήγηση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr