Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα χαρτιά - Στην πράξη καταρρέει το ΕΣΥ

Κοροναϊός : ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα χαρτιά – Στην πράξη καταρρέει το ΕΣΥ

Η κυβέρνηση, προσπαθεί με πολιτικά τεχνάσματα να ξεφύγει από τα πυρά που καθημερινά δέχεται -πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους γιατρούς του ΕΣΥ- για το γεγονός ότι έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας σε συνθήκες πανδημίας. Την Παρασκευή θα απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο μιας δικομματικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θέλει η κυβέρνηση να εγκλωβίσει τη συζήτηση και τις αντιδράσεις που προκαλούν τα νέα μέτρα και η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στον απόηχο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη αλλά και τα τοπικά lockdown με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίστηκε γι’ αυτή την Παρασκευή το πρωί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην οποία θα απαντήσει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, προσπαθεί με πολιτικά τεχνάσματα να ξεφύγει από τα πυρά που καθημερινά δέχεται -πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους γιατρούς του ΕΣΥ- για το γεγονός ότι έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας σε συνθήκες πανδημίας, όπως απέδειξε και το μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στις κόκκινες περιοχές και κατά 20% στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης, προκειμένου να εξασφαλίσει προσωπικό και ΜΕΘ για τον κοροναϊό, ωθώντας ταυτόχρονα ασθενείς άλλων νοσημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα δε, η κυβέρνηση επανέρχεται σε μια ρητορική με βάση την οποία περιφέρει μια λίστα με εντυπωσιακούς αριθμούς για προσλήψεις, κλίνες ΜΕΘ κλπ -αριθμοί οι οποίοι και στην πρώτη φάση της πανδημίας αποδείχτηκαν εκ του αποτελέσματος ψευδείς- με βάση τις οποίες υποτίθεται ότι έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ κατά την περίοδο της πανδημίας, αδυνατώντας ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα πως γίνεται η χώρα με 128 διασηλωμένους (σήμερα έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ 153) να βρίσκεται σε συζήτηση ακόμα και για καθολικό lockdown και ο πρωθυπουργός να ανακοίνωνει ειδικό σχέδιο για το Νοέμβριο.

Αυτό που αποδεικνύεται πλέον είναι ότι τα ποσοστά πληρότητας που δίνονταν το προηγούμενο διάστημα, ήταν για να συγκαλυφθούν οι απόλυτοι αριθμοί που δείχνουν ότι στη χώρα υπάρχουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- μόλις 312 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό covid εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%). Ενδεικτικό του ότι το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη τελεί υπό κατάρρευση είναι και το γεγονός ότι το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία γειτονικών νομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε επίπεδο Αττικής οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι 127 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές φτάνουν τους 95. Δηλαδή η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ήδη 75%.

Και όλα επειδή ακριβώς όλους αυτούς τους 8 μήνες της πανδημίας δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές ώστε να ανταπεξέλθει η λειτουργία του στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι εκτός των υγειονομικών, το σύνολο της αντιπολίτευσης κάνει πάνω κάτω την ίδια κριτική και ζητά πάνω κάτω τα ίδια μέτρα, δηλαδή μόνιμες προσλήψεις, επίταξη ιδιωτικής υγείας, μέτρα για την αποσυμφόρηση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους χώρους εργασίας και τα σχολεία, εντούτοις η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο διαχειρίζεται το ζήτημα ως μια προσωπική μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτοντας έναν κατάλογο με μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, δεν παρέλειψε να εγκαλέσει το ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό» και «κορονοκαπηλεία» λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν …»».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για «την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ»:

– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και  συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «όλα αυτά τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού – την κορονοκαπηλεία – επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κοροναϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση.

Και όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν …»» είπε ο κ. Πέτσας.

Ειδικά δε για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων ο κ. Πέτσας επικαλέστηκε ότι αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Σε κάθε περίπτωση – όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα – λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά – όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – περιλαμβάνεται η  προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).

Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί, μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων  αλλά και των εκπροσώπων των υγειονομικών τις προηγούμενες μέρες για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων που αντιμετώπιζαν αυτή την εξέλιξη ως κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ, η σημερινή τοποθέτηση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου.

«Η φράση που είχε πει ο κ. Πέτσας στις 25 Σεπτεμβρίου ότι «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια» -αυτός ο τρομακτικός συνδυασμός λέξεων που βάζει στην ίδια πρόταση τις ΜΕΘ με τη φράση «πεταμένα λεφτά»- ήταν η λογική που μας οδήγησε σε αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «σήμερα ακυρώνονται πλέον προγραμματισμένα χειρουργεία γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του».

«Καταλαβαίνω που οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πάλι μέσα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας, αλλά δεν δικαιολογούνται ψέματα. Είχα απαντήσει σε ερώτηση και σε συνέντευξή μου αργότερα για το ζήτημα της ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θυμάστε όλοι ότι τον Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινών. Οι ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. -όταν μιλάμε για επίταξη- δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 1.600 ευρώ την ημέρα.

Επομένως, από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινών -μιλάμε για 331 Μ.Ε.Θ. επί 1.600 ευρώ τη μέρα επί πάνω από 230 μέρες- θα δείτε ότι είναι ένα ποσό κοντά στα 120 εκατομμύρια, τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε στους ιδιώτες που έχουν τις κλινικές, χωρίς να τις χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των Μ.Ε.Θ. δεν είναι πεταμένα λεφτά. Και αυτό άλλωστε κάνουμε. Ενισχύουμε τις Μ.Ε.Θ. και τις έχουμε αυξήσει από τις 557 στις 974. Συμπράττουμε με τον ιδιωτικό τομέα εκεί που χρειάζεται. Όχι να επιτάσσουμε Μ.Ε.Θ. εκεί που δεν χρειάζεται. Και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ. Μακάρι το Σύστημα να αντέξει» ήταν η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

Στο ζήτημα επανήλθε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι πρότινος μας καθησύχαζαν ότι έχουμε 1200 κρεβάτια ΜΕΘ και ότι η ενίσχυση που ζητούσαμε «είναι πεταμένα λεφτά». Και σήμερα ξαφνικά μας λένε ότι με 140 συμπολίτες μας διασωληνωμένους έχουμε ήδη πληρότητα πάνω από 75% στην Αττική. Και στην περιφέρεια κοντά στο 100% – ήδη στέλνουν ασθενείς σε μακρινά νοσοκομεία. Πότε μας έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;».

Για κυνισμό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

350 υγειονομικοί νοσούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών για περιοριστικά μέτρα, απουσιάζει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά σε μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και όποτε αυτό γίνεται σε επίπεδο ρητορικής τα γεγονότα δείχνουν πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τους αριθμούς που παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Πολύ δε περισσότερο που στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει οι καταγγελίες από τους ίδιους τους εκπροσώπους τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και της ΠΟΕΔΗΝ ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έκανε μπαλώματα και επί της ουσίας περιοριζόταν σε αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού, κλείσιμο γενικών ΜΕΘ και αντίστοιχων κλινικών και μετατροπή τους σε δομές αποκλειστικά για τη νοσηλεία κοροναϊού.
Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στην εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Εκτιμάται ότι 350 υγειονομικοί νοσούν από κοροναϊό.

Εγκληματικές ευθύνες

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές! Για μία ακόμη φορά το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου. Ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στις περιοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση και κατά 80% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου και προσθέτει:

«Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση έγιναν με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη διαφύλαξη της υγείας του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται.

Αλήθεια οι σαρωτικοί και εντατικοί έλεγχοι που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων θα αφορούν και τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας οι οποίοι στο πρώτο κύμα συνέχιζαν ανενόχλητοι να πουλάνε τις υπηρεσίες τους στην υψηλή πελατεία τους;

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών.

Αντίδοτο στην κυβερνητική ανευθυνότητα το δυνάμωμα των διεκδικήσεων μας για την προστασία της υγείας μας και την υπεράσπιση της ζωής μας!».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024