Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει εύκολα και γρήγορα το κρυολόγημα;

Τώρα που έρχονται οι χειμερινοί μήνες, το κοινό κρυολόγημα θα εξαπλώνεται ευκολότερα υπό αυτές τις συνθήκες παρά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Για να βοηθήσετε λοιπόν, το μικρό σας να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και να το ξεπεράσει πιο γρήγορα, μπορείτε να:

Πολλά υγρά

Συνήθως, οι περισσότεροι γονείς είναι σε θέση να διαχειριστούν το κοινό κρυολόγημα, δίχως να χρειαστεί να πάνε το παιδί στον παιδίατρο. Το βασικότερο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλύτερα είναι να πίνει πολλά υγρά.

Το νερό ή τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες όπως ο χυμός μήλου θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και αναζωογονητικά για το παιδί.

Ξεκούραση

Εξίσου σημαντικό για το παιδί που περνά κρυολόγημα είναι και να ξεκουράζεται αρκετά, καθώς ο οργανισμός του προσπαθεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να του κάνετε ζεστά μπάνια, που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα ενώ θα απαλύνει και τους μυϊκούς πόνους που μπορεί να αισθάνεται εξαιτίας του κρυολογήματος.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάθε φορά. Εάν το μικρό σας αντιμετωπίζει ρινική συμφόρηση, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιο φυσικό σπρέι ή φυσικές πρακτικές για να το ανακουφίσετε.

Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό;

Συνήθως οι λοιμώξεις αυτές, που δεν είναι άλλες από τις γνωστές ρινίτιδες, βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, ακόμα και αν κάνουν πυρετό, πονόλαιμο ή δημιουργούν στο παιδί ανορεξία, κακοκεφιά, συχνά και λίγο πυρετό, υποχωρούν σχετικά γρήγορα.

Κάνουν δηλαδή τον κύκλο τους για 4-5 ημέρες και φεύγουν. Ωστόσο, καλό είναι το παιδί να παρακολουθείται ακόμα κι αν έχει διαγνωστεί με ίωση. Και αυτό γιατί είναι πιθανό αρχικά να έχει ίωση και κάποια στιγμή στην πορεία να κολλήσει από πάνω μικρόβιο. Αν λοιπόν εμφανίσει κάποιο καινούργιο σύμπτωμα ή ανησυχείτε για κάτι, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Πώς θα ξέρω αν το παιδί μου έχει λοίμωξη από μικρόβιο;

Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό, ο πυρετός είναι πιο ψηλός και συχνά συνοδεύεται με ρίγος. Πολλές φορές σταδιακά χειροτερεύει. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να κάνει σωστή διάγνωση.

Είναι επίσης πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και στην πορεία να κολλήσει και μικρόβιο. Αν δεν υποχωρεί ο πυρετός και η κατάσταση γενικά επιδεινώνεται, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει και εξετάσεις. Σε αμφίβολες ή ύποπτες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητήσει να το πάτε στο νοσοκομείο.

Προσοχή: Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, αυτές που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία ή και τη ζωή των ασθενών. Και αυτό γιατί εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να έχει τον χρόνο να οργανώσει την άμυνά του (δηλαδή να παρασκευάσει αντισώματα και κύτταρα άμυνας για να καταστρέψει όλα τα μικρόβια που τον απειλούν). Το είδος της αντιβίωσης βέβαια θα το κρίνει ο γιατρός, ανάλογα την περίπτωση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr