«Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός έχουν βαλθεί, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, μαζί με τα αρχαία να ξηλώσουν και κάθε έννοια σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τύχη του σταθμού Βενιζέλου για το μετρό της Θεσ/νίκης

«Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός έχουν βαλθεί, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, μαζί με τα αρχαία να ξηλώσουν και κάθε έννοια σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις «τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του μοναδικού κοσμικού μνημείου της παλαιοχριστιανικής και πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης που ανασκάφηκε στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό».

Καθεστωτικές πρακτικές

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι στηρίζει τους πολίτες που κινητοποιούνται ζητώντας και Μετρό και αρχαία στη Θεσσαλονίκη «απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές των ‘νόμιμων ιδιοκτητών’ της χώρας» και καλεί τους δικαστές, ενόψει της συνεδρίασης του ΣτΕ στις 6 Νοεμβρίου, «να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μένοντας ανεπηρέαστοι από μεθοδεύσεις χειραγώγησής τους σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της νομιμότητας αλλά και της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι παρακολουθεί εμβρόντητος τις εξελίξεις και πως «μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών συλλόγων της κοινωνίας των πολιτών και σωματείων του υπουργείου Πολιτισμού κατά της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει και να χειραγωγήσει τον δημόσιο διάλογο και κινεί υποψίες για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης».

Επίσκεψη Μενδώνη στα γραφεία ΣτΕ

Ειδικότερα, παραπέμπει σε χθεσινό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ» όπου αναφέρεται ότι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε στο γραφείο της την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κυρία Μαίρη Σαρπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «μια τέτοια επίσκεψη στη συγκεκριμένη στιγμή – δεδομένου ότι το δημοσίευμα μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από το ΥΠΠΟΑ – συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, πλήττει το κύρος των θεσμών, και δεν μπορεί να πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του πρωθυπουργού». Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «προκαταλαμβάνοντας τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ‘εξήγγειλε’ στην περσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το πισωγύρισμα στην καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ανέβαλε εκπομπή το κανάλι της Βουλής

Επιπλέον, αναφέρει ότι χτες το κανάλι της Βουλής ακύρωσε προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου εκπομπή αφιερωμένη στις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης, με καλεσμένους εκπροσώπους των συλλόγων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ αλλά και της αναδόχου εταιρείας. Σχολιάζει επ’ αυτού ότι «εύλογα υποθέτει κανείς ότι η απαράδεκτη αυτή λογοκρισία, η φίμωση της διαφορετικής άποψης – πλήγμα στον πλουραλισμό και στη Δημοκρατία – έγινε κατόπιν εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου, το ίδιο που στέλνει λεπτομερείς οδηγίες προς τα φιλικά και αφειδώς χρηματοδοτούμενα από το κράτος ΜΜΕ σχετικά με το πώς πρέπει να ασκούν την ενημέρωση (;) των πολιτών».

Κατόπιν αυτών, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει «μια σοβαρή εκτροπή στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας. Εκτροπή αναφορικά τόσο με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και με επίσης θεσμικά κατοχυρωμένες αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος – την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr