Κοροναϊός: Εκτροφεία γούνας στην Κίνα «πιθανή εστία μετάδοσης»
Ο «νυκτερευτής», ένα ζώο που μοιάζει με ρακούν, μολύνεται από τον ιό και τον μεταδίδει σε άλλα ζώα.
Ένα ασιατικό ζώο που εκτρέφεται ευρέως στην Κίνα για τη γούνα του μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό της Covid-19 και τον μεταδώσει σε άλλα ζώα, διαπιστώνουν γερμανοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι τα εκτροφεία αποτελούν δυνητικά εστία μόλυνσης.
H μελέτη που δημοσιεύεται στο Emerging Infectious Diseases, μια έκδοση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αφορά τον νυκτερευτή (Nyctereutes procyonoides), ένα θηλαστικό που μοιάζει με ρακούν αλλά συγγενεύει περισσότερο με τις αλεπούδες. Η γούνα του πωλείται συνήθως ως «γούνα ρακούν», αν και τα δύο είδη δεν έχουν στενή συγγένεια.
Ο νυκτερευτής είναι ένα από τα ζώα από τα οποία είχε απομονωθεί την περασμένη δεκαετία ο κοροναϊός του SARS, κάτι που δημιούργησε υποψίες ότι το ίδιο είδος ενδέχεται να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου «Φρίντριχ Λέφλερ» μόλυναν εννέα νυκτερευτές με τον SARS-CoV-2, τον ιό της πνευμονίας Covid-19, και διαπίστωσαν ότι οι έξι απελευθέρωναν νέα αντίγραφα του κοροναϊού από τη μύτη και τον φάρυγγα.
Όταν τρία υγιή ζώα τοποθετήθηκαν στο ίδιο κλουβί με τα μολυσμένα, τα δύο προσεβλήθησαν από τον ιό, αν και κανένα ζώο δεν εκδήλωνε σοβαρά συμπτώματα πέρα από μια γενική ατονία.
Τα ευρήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα εκτροφεία και τις ανοιχτές αγορές τροφίμων στην Κίνα –ο νέος κορονοϊός πιθανότατα ξεπήδησε από την κεντρική αγορά του Γουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά και νεκρά άγρια ζώα. Ο SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, πιθανώς όμως μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή όπως οι απειλούμενοι παγκολίνοι.
Έκτοτε η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση, οι συνθήκες όμως παραμένουν άσχημες στα εκτροφεία ζώων για γούνα.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι επηρεαζόμενες φάρμες ενδέχεται να αποτελούν δεξαμενές του SARS-CoV-2» γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι ζητούν επίσης το σχεδιασμό μεγάλων επιδημιολογικών μελετών προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ζώων εκτροφής στην τρέχουσα πανδημία.
Κρούσματα κοροναϊού έχουν επίσης καταγραφεί σε γάτες και άλλα αιλουροειδή, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν τα είδη αυτά μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442