Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαρηγιάννης: Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ίσως να πέσουμε κάτω από τα 400 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

Σαρηγιάννης: Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ίσως να πέσουμε κάτω από τα 400 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό, είπε ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προβλέψεις των ειδικών για επέλαση της πανδημίας με τετραψήφια νούμερα, καθώς έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 νέων κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 1.259 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται πλέον σε 102.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400» είπε.

Για τις επόμενες μέρες ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας» είπε.

Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα  21-26 Νοέμβρη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε πολ\ύυ πιο σοβαρές παρεμβάσεις από την πολιτεία, είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Πιθανόν να χρειαστεί να κλείνει η εστίαση νωρίτερα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που ρίχνουν το ιικό φορτίο – στα μέσα συγκοινωνίας, στα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις.

Ενώ μίλησε και για το πώς συνδέεται ο covid με τα μικροσωματίδια στον αέρα από την καύση σε τζάκια αλλά και κινητήρες οχημάτων και απάντησε στο ερώτημα αν τα τζάκια εντείνουν τη διασπορά του ιού.

Μίνα Γκάγκα: «Μας τρομάζουν τα νούμερα»

Η κ. Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» μίλησε στην εκπομπή για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία.

Όπως είπε «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γαιτί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε», είπε, εξηγώντας ότι υπήρχε πολλαπλός αριθμός νοσούντων στο εφημερείο.

Ακόμη περισσότερο πιέζονται τα μικρά νοσοκομεία και εκείνα της περιφέρειας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024