Ενόψει της αυριανής εθνικής επετείου της Αυστρίας, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, απευθύνει σήμερα έκκληση προς τον πληθυσμό για τήρηση των κανόνων αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κοροναϊού

Ενόψει της αυριανής εθνικής επετείου της Αυστρίας, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, απευθύνει σήμερα έκκληση προς τον πληθυσμό για τήρηση των κανόνων αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955, όταν η χώρα, έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Αγγλίας), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το Συνταγματικό Νόμο για τη Διαρκή Ουδετερότητα της Αυστρίας.

Η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό λαό, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητά του (σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 80%) τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της, και το γεγονός αυτό –που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις– έχει οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας.

Σε σημερινό μήνυμά του που δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης, ο αυστριακός πρόεδρος, ζητώντας την κατανόηση των πολιτών για το γεγονός ότι η εθνική επέτειος φέτος δεν μπορεί να γιορταστεί ως συνήθως, τονίζει πως «όλοι πρέπει να ζήσουμε με τον ιό και να αποδεχτούμε περιορισμούς για να προστατεύσουμε την υγεία μας».

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητά συμμόρφωση με τους κανόνες καταπολέμησης της πανδημίας, μη αποκλείοντας τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, εάν δεν επιβραδυνθεί η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Σε τήρηση των μέτρων, όπως επίσης σε μείωση των επαφών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, και σε αποχή από πάρτι Halloween, καλεί ο υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, ο αυστριακός καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι «οι συνθήκες είναι εξαιρετικά σοβαρές, η κατάσταση οξύνεται», παραπέμπει σε άλλες χώρες, στις οποίες, όπως σημειώνει, υπάρχουν ήδη και πάλι lockdowns, με κλειστά σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κάτι ανάλογο θα περιμένει και την Αυστρία αν δεν επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων, που «προς το παρόν δε φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε άλλη δε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Oesterreich, ο καγκελάριος της Αυστρίας σημειώνει ότι αναμένει μια «στροφή» μονάχα με το εμβόλιο.

Για τον υπουργό Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ, αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2021, «και στην καλύτερη περίπτωση θέλουμε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό στην Αυστρία το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο», όπως δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Kronen Zeitung.

Μπορεί να κατανοήσει μια κάποια κόπωση λόγω κοροναϊού, ωστόσο «τώρα παίζονται όλα, και οι επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον μας», αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse, διαβεβαιώνοντας πως «στο μέλλον θα υπάρχουν την ίδια στιγμή οι ίδιοι αριθμοί», προαναγγέλλει ενιαία στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Έως σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων δημοσιεύουν στοιχεία σε καθημερινή βάση, ορισμένα από τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, λόγω των διαφορετικών μεθόδων έρευνας.

Στο μεταξύ, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006, θέλοντας να παράσχει και προσωπικά πρακτική βοήθεια, πρόκειται να συμμετάσχει μία ημέρα την εβδομάδα σε ομάδα διενέργειας διαγνωστικών τεστ κοροναϊού.

Η ίδια έχει διατελέσει στο παρελθόν διακεκριμένη γιατρός, όπως επίσης και υπουργός Υγείας στην τότε αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το Λαϊκό Κόμμα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr