Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Αθήνα ερήμωσε ξανά - Άδειες πλατείες και δρόμοι μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Κοροναϊός : Η Αθήνα ερήμωσε ξανά – Άδειες πλατείες και δρόμοι μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Έρημη πόλη ήταν η Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου και συγκεκριμένα από τις 00:30 και μετά όπου και άρχισε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έρημη πόλη ήταν η Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου και συγκεκριμένα από τις 00:30 και μετά όπου και άρχισε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όλοι οι κάτοικοι, πλην όσων διέθεταν το απαραίτητο έγγραφο από τους εργοδότες του που να δικαιολογεί την κυκλοφορία τους, θα έπρεπε να βρίσκονται σπίτι τους μέχρι τις 00:30.

Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που άδειασαν πιο νωρίς από τα μεσάνυχτα -όπου και κλείνουν- ώστε οι πολίτες να προλάβουν να γυρίσουν στη βάση τους.

Πάντως οι εικόνες από τα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας μας θυμίζουν όσα ζήσαμε τον Μάρτιο επί lockdown, καθώς όπως τότε και τώρα η Αθήνα ήταν παντελώς έρημη (αλλά αυτή τη φορά μόνο τη νύχτα).

Από την άλλη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στο Μοναστηράκι ήταν εξονυχιστικοί. Πολλοί ήταν οι οδηγοί που κλήθηκαν να δείξουν το συγκεκριμένο έγγραφο από την ΕΡΓΑΝΗ για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στους δρόμους.

Σημειώνεται πως τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, η οποία χτες μάλιστα έφτασε μία ανάσα πριν τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, με 935 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το τέταρτο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Φλέγεται η Αττική-Κοκκινίζει η Βόρεια Ελλάδα

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού παραμένει η πρωτεύουσα, η οποία εμφάνισε για ακόμα μια μέρα τα περισσότερα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται ο ιός να «χτυπά» πλέον περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Αττική βρίσκεται στο «επίπεδο 3», το «πορτοκαλί», εκεί όπου πλέον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση τη νύχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, εκτός από ειδικές περιπτωσεις.

Στα επίπεδα της Αττικής οδεύει γοργά η Θεσσαλονίκη, η οποία το Σάββατο είχε μόλις 11 νέα κρούσματα λιγότερα από την πρωτεύουσα, δηλαδή 217.

Συναγερμός στις Σέρρες

Η περιοχή μπήκε μέσα σε λίγες μέρες στο «πορτοκαλί» επίπεδο του χάρτη, ενώ Κοζάνη και Καστοριά ανήκουν στις «κόκκινες» περιοχές, εκεί όπου έχει επιβληθεί τοπικό lockdown.

Στην ίδια στιγμή, δραματική αύξηση κρουσμάτων εμφανίστηκε στις Σέρρες, μετά το τριήμερο «σαφάρι» με τεστ στους κατοίκους. Χθες ανακοινώθηκαν 54 κρούσματα στην περιοχή με αποτέλεσμα να αποφασιστεί έκτακτη σύσκεψη για σήμερα, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Εφιαλτικές προβλέψεις για «50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

Στην τρομακτική αυτή εκτίμηση προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.

«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024