Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεμέδο-Λιβάγια: Οι «χειρισμοί» που έστειλαν σε αντίθετη κατεύθυνση δύο ιστορίες με μπόλικες ομοιότητες

Σεμέδο-Λιβάγια: Οι «χειρισμοί» που έστειλαν σε αντίθετη κατεύθυνση δύο ιστορίες με μπόλικες ομοιότητες

Στα καλύτερα του ο Πορτογάλος αμυντικός. Σε παράξενο φεγγάρι ο Κροάτης. Και όμως δεν έτυχε…

Τα πρόσωπα των ημερών. Με την ίδια αφετηρία, αλλά διαφορετικούς προορισμούς. Ο Ρούμπεν Σεμέδο που μόλις υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αν και το προηγούμενο είχε ισχύ ως το 2023. Ο Μάρκο Λιβάγια που το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι με την ΑΕΚ, αλλά που είναι άγνωστο αν θα υπογράψει επόμενο: Πολλώ δε μάλλον με καταστάσεις όπως οι πρόσφατες στον επίλογο της αναμέτρησης με τη Μπράγκα.

Όχι δεν αντέδρασε δημόσια ο Κροάτης στην «αλλαγή στην αλλαγή» απόφαση του Μάσιμο Καρέρα. Στα αποδυτήρια όμως λέει εκτόξευσε διάφορα γαλλικά προς άγνωστη κατεύθυνση. Πάλι καλά που δεν ήταν εκεί ο Ιταλός τεχνικός. Διότι δύσκολα θα φτάναμε στη σημερινή του δήλωση «δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Λιβάγια».

Είναι το συμβόλαιο που έκανε τον Κροάτη να πασάρει στους αντιπάλους του στην Πορτογαλία στον δρόμο για το ταπεινωτικό 3-0 που ουσιαστικά βάζει πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ από το πρώτο και όλας βράδυ στο Γιουρόπα Λιγκ; Προφανώς «όχι».

Είναι το συμβόλαιο που έχει επαναφέρει τον Ρούμπεν Σεμέδο στα περσινά επίπεδα, τότε που το Ερυθρόλευκο κοινό ένιωθε πως η ομάδα του μόλις βρήκε τον επόμενο ηγέτη της άμυνας που χρόνια αναζητούσε; Προφανώς «όχι».

Είναι οι άνθρωποι. Οι σχέσεις. Οι χειρισμοί. Και τελικά εκείνο το άλλο ποδόσφαιρο που δεν βλέπεις στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά έχει τεράστια σημασία για όσα εμφανίζονται τελικά στο χορτάρι.

Ο Σεμέδο και ο Λιβάγια είναι μάλλον «ιδιόρρυθμοι». Είναι σίγουρα ταλαντούχοι σε βαθμό «κάνω τη διαφορά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και οι δύο ήρθαν εδώ γιατί σπατάλησαν τη πρώτη τους ευκαιρία (15 εκατ ευρώ δαπάνησε για τον Πορτογάλο η Βιγιαρεάλ, στην Ίντερ ήταν ο Κροάτης). Και οι δύο έχουν τόσα αγωνιστικά κυβικά που πολύ λογικά προκαλούν ενδιαφέρον.

Για τον αμυντικό του Ολυμπιακού το καλοκαίρι ήρθε η Μπενφίκα. Έφτασε να προσφέρει στους Ερυθρόλευκους 11,5 εκατ ευρώ. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ανένδοτος. Η διοίκηση άκουσε τον προπονητή της. Και τελικά αποφάσισε όχι μόνο να αρνηθεί την πρόταση των Λουζιτανών, αλλά να αποδείξει με πράξεις στον Σεμέδο πως ότι αξίζει θα το πάρει: Όσα του έδινε η Μπενφίκα, τόσα πλέον κερδίζει και στον Ολυμπιακό ο διεθνής στόπερ. Κάτι παραπάνω από 1,2 εκατ ευρώ τον χρόνο!

Με τον τρόπο τους οι νταμπλούχοι έδειξαν στον 26άχρονο στόπερ πόσο εκτιμούν την προσφορά του. Πόσο ποντάρουν σε εκείνον για την εξέλιξη του project. Ο Σεμέδο που πέρασε ταλαιπωρία με τον covid, έπαιξε έστω σαν αλλαγή στο πρώτο ματς της χρονιάς (με την ΑΕΚ) αμέσως μόλις επέστρεψε. Και από τότε δεν ξαναβγήκε από την 11άδα. Οι χειρισμοί του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Πέδρο Μαρτίνς έχουν κάνει τον Πορτογάλο να νιώθει όπως πρέπει.

Ο Μάρκο Λιβάγια με την ΑΕΚ έχει 38 γκολ και 28 ασίστ (129συμ). Πέρσι υπήρχαν στιγμές που έδινε την εντύπωση πως προσπαθεί να τραβήξει μόνος το κάρο από τη λάσπη. Φέτος μοιάζει λες και είναι άλλος στα πρώτα επτά ματς της σεζόν. Τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ήρθε στην Ελλάδα ο ατζέντης του να μιλήσει με την Ένωση για το νέο του συμβόλαιο. Ακούγονταν εκείνο το διάστημα πως ενδιαφέρονταν για εκείνον πολλοί και διάφοροι με πρώτη και καλύτερη τη Φενερμπαχτσέ. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ότι έφτασε όντως κάποια πρόταση για εκείνον.

Οι αποδοχές του Κροάτη είναι αντίστοιχες με εκείνες που προβλέπονταν στο προηγούμενο συμβόλαιο του Σεμέδο. Ο Λιβάγια τον Αύγουστο ζήτησε το νέο συμβόλαιο του Σεμέδο. Η πρόταση της Ένωσης ήταν «ανοδική», αλλά όχι τέτοια για να πέσουν υπογραφές. Λέγεται βεβαίως ότι η στάση του 27άχρονου ήταν εξ αρχής συγκεκριμένη. Ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις του. Αλλά αυτά πολλές φορές είναι μόνο λόγια…

Στο μεταξύ η σεζόν ξεκίνησε: Η ΑΕΚ έχασε το κύπελλο από τον μισό Ολυμπιακό. Και ο Λιβάγια τη θέση του στην εντεκάδα τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σημαντικά ματς του Γιουρόπα Λιγκ. Εκείνα που εν πολλοίς θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής αξίας του εν όψει Γενάρη. Τότε που θα μπορεί ως «ελεύθερος» πλέον να συζητήσει για το μέλλον του (και) με άλλα κλαμπ.

Έπαιξε λιγότερο από μισή ώρα με τη Βόλφσμπουργκ στο ματς της πρόκρισης. Έπαιξε το ίδιο και με τη Μπράγκα στο ξεκίνημα των ομίλων. Ο προπονητής Μάσιμο Καρέρα επέλεξε κόντρα στους Γερμανούς σχήμα με έναν επιθετικό (Ολιβέιρα) και τους Μάνταλο και Γκαρσία στις πτέρυγες. Και τον Ολιβέιρα με τον Ανσαριφάρντ στο 3-5-2 με τους Πορτογάλους.

Προφανώς ο προπονητής θέλει να κάνει τη δουλειά του. Και διαλέγει εκείνους που εκτιμά ότι θα υπηρετήσουν καλύτερα το αγωνιστικό του σχέδιο. Από την άλλη η διοίκηση της ΑΕΚ έχει δικαίωμα να αξιολογεί όσο εκείνη νομίζει την αξία του Κροάτη. Και να του προσφέρει αναλόγως το επόμενο συμβόλαιο.

Ο 27άχρονος όμως είναι πιθανό να νιώθει πιεσμένος σε μια πολύ σημαντική συγκυρία για εκείνον. Για ότι έγινε άλλωστε στην Πορτογαλία μίλησε μόνο με τον Ίλια Ίβιτς σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ. Και αυτή η πίεση σίγουρα δεν είναι καλό νέο.

Όποιος λοιπόν εντοπίζει τις διαφορές. Αντιλαμβάνεται και πως δύο ποδοσφαιριστές με σχετικά ίδιες ιστορίες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη είναι σε εντελώς διαφορετική θέση στα τέλη του Οκτώβρη. Είναι αυτό που λένε: Δεν έτυχε, πέτυχε…

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024