Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σοκαριστικά στοιχεία για κρούσματα και νεκρούς σε σχέση με το πρώτο κύμα – Φορείς υπερμετάδοσης οι νέοι

Κοροναϊός : Σοκαριστικά στοιχεία για κρούσματα και νεκρούς σε σχέση με το πρώτο κύμα – Φορείς υπερμετάδοσης οι νέοι

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία με τους νοσηλευόμενους και τα κρούσματα που είχε η χώρα μας μία μέρα πριν επιβληθεί καθολικό lockdown στις 23 Μαρτίου σε σχεση με σήμερα (μία μέρα πριν δηλαδή επιβληθούν τα νέα μέτρα περί καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές).

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία σχετικά με τους νοσηλευόμενους και τα κρούσματα που είχε η χώρα μας μία μέρα πριν επιβληθεί καθολικό lockdown στις 23 Μαρτίου 2020 σε σχέση με σήμερα (μία μέρα πριν δηλαδή επιβληθούν τα νέα μέτρα περί καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι μάλιστα πως τότε οι άνθρωποι που είχαν απλώς νοσήσει με κοροναϊό μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν 624, ενώ τώρα αυτό το νούμερο το βλέπουμε στις λοιμώξεις μόνο της μίας μέρας.

Ο συνολικός αριθμός μάλιστα όσων έχουν νοσήσει με κοροναϊό από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα είναι 28.216.

Στις 22 Μαρτίου του 2020 λοιπόν τα ημερήσια κρούσματα ήταν μόλις 94, ενώ χτες  είχαμε 826 εγχώρια κρούσματα.

Τον Μάρτιο ο συνολικός αριθμός θανάτων ήταν 15, ενώ χτες 15 ήταν μόνο οι νεκροί μέσα σε 24 ώρες.

Όσο για τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι σήμερα… αυτός έχει εκτιναχθεί στους 550.

Σημειώνεται βέβαια πως η σύγκριση αυτή δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, καθώς τότε δεν υπήρχαν ούτε αναλυτικά κρούσματα για κάθε περιοχή, αλλά ούτε γινόντουσαν τόσα rapid και μοριακά τεστ σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι τωρινοί αριθμοί σε διασωληνωμένους, κρούσματα, θύματα και νοσηλείες είναι πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τότε καθώς έχουν περάσει και επτά μήνες.

Τρομάζουν τα νούμερα του… Οκτώβρη

Όσον αφορά το σήμερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τρομάζει, καθώς μέσα σε τρεις μέρες έχουμε 2.414 κρούσματα, ενώ από την αρχή του μήνα η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων, με 9.761 διαγνώσεις.

Εκτός αυτού, το πρόβλημα είναι πως από τα 826 εγχώρια κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από αυτά, τα 290 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι οδηγούν την πανδημία, καθώς περίπου το 50% από τις νέες διαγνώσεις βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αριθμοί κάνουν εύκολα κατανοητό πως η Ελλάδα είχε φύγει από το μονοπάτι της… σωστής διαχείρισης του φονικού ιού και πως παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη μέτρα σε ισχύ, αυτά δεν απέδιδαν το αναμενόμενο.

Τα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο του διάγγελμα χτες προς τους πολίτες, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ημερών, που επιβάλουν νέα μέτρα.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη, και τόνισε πως οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι.

Ωστόσο, επεσήμανε πως το γενικό lockdown δεν είναι επιλογή και θα τεθούν σε ισχύ νέα, «πιο έξυπνα» – όπως χαρακτηριστικά είπε – μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε από τις 06:00 του Σαββάτου, στις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο κινδύνου 3, και το «κόκκινο», επίπεδο κινδύνου 4, θα επιβληθεί απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες αλλά και καθολική χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλους – πλην όσων εργάζονται – από τις 00:30 έως τις 05:00.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτείται καθώς «ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε και περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.

Διευκρινήσεις για σχολεία, κυκλοφορία πολιτών, μάσκες σε χώρους εστίασης

Και μπορεί τα μέτρα να είναι σαφή, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5 και καθολική χρήση μάσκας στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, ωστόσο αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής πάντως γνωρίζουμε τα εξής:

Κυκλοφορία μόνο με χαρτί εργοδότη

Οι μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα θα επιτρέπονται, όπως προαναφέρθηκε, μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ.

«Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

Πώς θα φοράμε τη μάσκα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Υποχρεωτική καθίσταται πλέον εφαρμογή της μάσκας στα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η καθολική χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και επίπεδο 3.

Όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, πλέον στα καταστήματα εστίασης όπως καφέ και εστιατόρια, θα πρέπει οι πολίτες να εισέρχονται φορώντας πάντα τη μάσκα τους και αυτή να τη βγάζουν αφού πρώτα έχουν κάτσει στο τραπέζι τους.

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των όρθιων σε εσωτερικές αίθουσες», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

«Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την χρήση της μάσκας.

Μάσκα και στα διαλείμματα για τους μαθητές σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Μάσκες για όσο βρίσκονται στο σχολείο θα φορούν από εδώ και στο εξής οι μαθητές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Με λίγα λόγια η αλλαγή που έρχεται είναι πως η χρήση θα είναι υποχρεωτική για τους ίδιους και στο διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) .

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.

Μάσκα 8 ώρες σερί για τους μαθητές

Με το μέτρο αυτό είναι σαφές πως τα παιδιά θα φορούν μάσκες από 5-8 ώρες συνεχόμενα χωρίς κανένα απολύτως διάλειμμα.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται οι ειδικοί να συσκεφτούν ώστε να βρουν κάποια λύση.

Το «διάλειμμα της μάσκας», το οποίο είχε προτείνει και ο κ. Τσιόδρας τον Σεπτέμβρη θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση, ώστε οι μαθητές να βγάζουν για λίγο τη μάσκα.

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»

Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Ανατολική Αττική

· Βόρειος Τομέας Αθηνών

·Δυτική Αττική

·Δυτικός Τομέας Αθηνών

·Νήσοι Αττικής

Επίσης:

· Νότιος Τομέας Αθηνών

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών

·Πειραιάς

· Αχαΐα

· Βοιωτία

Ακόμη:

· Ηράκλειο

· Θεσσαλονίκη

· Θήρα

·Ιωάννινα

·Καρδίτσα

Επιπλέον:

· Ζάκυνθος

·Κέα-Κύθνος

· Λάρισα

· Λέσβος

·Μύκονος

Και, τέλος: 

·Πέλλα

·Σάμος

·Σέρρες

·Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα μέτρα για το επίπεδο 3

   

Sports in

Κλοπ: «Το καλοκαίρι θυμηθείτε ότι υπάρχουν εδώ πολλοί υποσχόμενοι παίκτες…»

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπερασπίστηκε τους νεαρούς παίκτες του και θέλησε να τους προστατέψει ακόμα και όταν αυτός αποχωρήσει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024