Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη : Αποσταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της εκτόξευσης του κοροναϊού

Ευρώπη : Αποσταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της εκτόξευσης του κοροναϊού

Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς όσο αυξάνονται τα θετικά κρούσματα, τόσο μειώνονται οι θετικές ειδήσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει την πιο γρήγορη ανάπτυξη για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων και της ελπίδας για σταθερότητα μετά τις εκλογές, η οικονομία της Ευρώπης υποφέρει υπό το βάρος του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Η αισιοδοξία των περασμένων μηνών υποχωρεί, καθώς όσο αυξάνονται τα θετικά κρούσματα, τόσο μειώνονται οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Οι περιορισμοί ανακόπτουν την ανάκαμψη

Νέοι περιορισμοί που φιλοδοξούν να ανακόψουν την προέλαση του ιού στην Ευρώπη, δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ισπανία έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός Μαδρίτης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων στην πρωτεύουσα και έθεσε πιο αυστηρά όρια στο ωράριο εστιατορίων και καταστημάτων. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν επίσης επιβάλει απαγορεύσεις στη νυχτερινή κυκλοφορία – ένα παράδειγμα που ακολουθεί πλέον και η Ελλάδα – αλλά και άλλους περιορισμούς της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υφεσιακή πορεία για τον Οκτώβριο

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων IHS Markit Ltd. Ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη έκανε βουτιά στο 49,4 τον Οκτώβριο από το 50,4 του Σεπτεμβρίου. Κάθε μέτρηση άνω του 50.0 δείχνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ καθεμία που πέφτει κάτω από αυτό, ύφεση. Η ευρωπαϊκή μέτρηση αποκαλύπτει ότι ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο καταγράφεται μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο και μετά.

Αν και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά όταν και αν οι λοιμώξεις αρχίσουν να μειώνονται και πάλι, φέρνοντας και μια ανάλογη χαλάρωση των μέτρων, οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η παύση, αλλά και πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ευρώπη για να επιστρέψει στην οικονομική παραγωγή του διαστήματος πριν την πανδημία.

«Αυτοί οι περιορισμοί δεν θα κρατήσουν μόνο για ένα δεκαπενθήμερο», δήλωσε στη Wall Street Journal η Νερέα Κόλελ, μια 229χρονη υπεύθυνη εστιατορίου στην Ισπανία. «Αν κρατήσουν για πολύ καιρό, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το βραχυπρόθεσμο μέλλον».

Η Κόλελ συμπλήρωσε ότι τα έσοδα έχουν σημειώσει μείωση 70% από όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί και ότι το εστιατόριό της ίσως αναγκαστεί σύντομα να απολύσει ορισμένους από τους 35 εργαζόμενους.

Έρευνα σε νοικοκυριά που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε ότι η ψυχολογία των καταναλωτών έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μετά τον Μάιο, όταν άρχισαν να αίρονται ορισμένοι από τους περιορισμούς που είχαν εισαχθεί για τον περιορισμό του πρώτου πανδημικού κύματος.

«Μια διπλή ύφεση έχει γίνει πλέον ρεαλιστικό σενάριο για το τέταρτο τρίμηνο, και η πτώση της ψυχολογίας των καταναλωτών δεν μπορεί παρά να αυξήσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Μπερτ Κόλιν, οικονομολόγος της τράπεζας ING.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024