Πράσινο φως από το Μαξίμου στην εισήγηση του «Πενταγώνου» n Πώς θα επιμεριστεί η αύξηση των στελεχών και στα 3 Οπλα

Ολική επαναφορά στο Στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και φαντάρων να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά, επιχειρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας. Το ολιστικό σχέδιο για αύξηση του Στρατού περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις, από το 2021: αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, προσλήψεις 2.000 ΕΠΟΠ και 2.000 ΟΒΑ (και έπειτα σε ετήσια βάση σε βάθος 5ετίας), αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 35%.

Το Μαξίμου είχε δώσει ούτως ή άλλως εδώ και αρκετούς μήνες το «πράσινο φως» γι’ αυτές τις αλλαγές, αφού οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο» είχαν σημάνει συναγερμό επισημαίνοντας ότι υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης ακόμη και κρίσιμων μονάδων στην παραμεθόριο. Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι επέσπευσε τις αλλαγές που είχαν προταθεί και έτσι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κάποιες απ’ αυτές στη Θεσσαλονίκη, όπως η αύξηση της θητείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» προκειμένου να αναστραφεί η καθίζηση στον αριθμό του μάχιμου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα περιλαμβάνουν μόνο την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τους 9 στους 12. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» πως αν γινόταν μόνο αυτό η αύξηση στο δυναμικό θα ήταν πενιχρή, μόλις 8%-10%.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς που έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Στρατό Ξηράς η «οροφή» (ο απαιτούμενος αριθμός μονίμων και κληρωτών) σε καιρό ειρήνης θα έπρεπε να είναι 93.500 και σήμερα είναι 68.500. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα χρόνια της κρίσης καθώς δεν έγιναν προσλήψεις ούτε Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ), ενώ πολλοί νέοι έφευγαν στο εξωτερικό. Κι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα τώρα, η μείωση και η γήρανση στον Στρατό θα διογκώνονταν. Παρατηρείται μεγάλη πτώση στις γεννήσεις αλλά και στις γεννήσεις αρρένων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κλάσεις στρατευσίμων είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν. «Αν δεν κάναμε κάτι τώρα, σε ένα δυο χρόνια θα βρίσκαμε μπροστά μας μια καυτή πατάτα». Πάντως τώρα, με τις προωθούμενες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι άμεσα το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αρχίσει να ανεβαίνει. Η απαιτούμενη «οροφή» του Στρατού υπολογίζεται σε 133.000, αλλά σήμερα υπολείπεται κατά περίπου 30.000.

Σε εφαρμογή από το 2ο21

Ειδικότερα, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή το 2021 είναι τα ακόλουθα:

Αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες. Πηγές του υπουργείου Αμυνας αναφέρουν ότι η απόφαση για την αύξηση μέσα στο 2021 είναι ειλημμένη. Εξετάζονται όμως δύο σενάρια. Το ένα είναι το μοντέλο που είχε δοκιμαστεί και παλαιότερα, δηλαδή να υπηρετούν 9 μήνες όσοι επιθυμούν όλη η θητεία τους να είναι στα σύνορα και 12 όσοι θέλουν ένα μέρος να είναι στα αστικά κέντρα. Το δεύτερο σενάριο είναι 12 μήνες για όλους. Ακόμη όμως οι επιτελείς δεν έχουν καταλήξει, όπως και από ποια ΕΣΣΟ θα ισχύσει η αύξηση.

Προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών. Η απόφαση είναι να γίνουν το 2021 2.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και άλλες 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περί τους 25.000 ΕΠΟΠ, αλλά ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι περί τα 39+ έτη. Επιδίωξη είναι οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ να γίνονται σταθερά σε βάθος 5ετίας.

Αύξηση εισακτέων. Η απόφαση που έχει ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εισακτέοι συνολικά να αυξηθούν κατά 516, δηλαδή κατά περίπου 35%. Τα Επιτελεία είχαν εισηγηθεί οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές Σχολές (Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων) να διπλασιαστούν για να φτάσουν στα επίπεδα προ κρίσης. Τότε ο συνολικός αριθμός ήταν 1.426, τώρα είναι 819. Ενδεικτικά οι εισακτέοι στη Σχολή Ευελπίδων το 2010 ήταν 310 και το 2020 μόλις 170 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2010 ήταν 60 και φέτος 34. Κρίθηκε πάντως ότι είναι καλύτερο η αύξηση να γίνει σταδιακά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr