Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες με την ΕΕ - Περιμένουν τους διαπραγματευτές στο Λονδίνο

Brexit: Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες με την ΕΕ – Περιμένουν τους διαπραγματευτές στο Λονδίνο

Η Βρετανία δέχτηκε να ξαναρχίσουν από την Πέμπτη  οι εντατικές συνομιλίες με την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Η Βρετανία δέχτηκε να ξαναρχίσουν από την Πέμπτη  οι εντατικές συνομιλίες με την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

«Με βάση αυτή τη συζήτηση, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την ομάδα της ΕΕ στο Λονδίνο για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αργότερα αυτήν την εβδομάδα» είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Προφανώς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις μας για τα πιο δύσκολα ζητήματα αλλά είμαστε έτοιμοι μαζί με την ΕΕ να δούμε αν είναι εφικτό να τις προσεγγίσουμε, σε αυτές τις εντατικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι έχει λάβει επαρκείς διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες για να δώσει μια νέα ευκαιρία στις συνομιλίες αυτές που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι «τελείωσαν» και κάλεσε τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αμέσως ότι μια αποστολή της θα αναχωρήσει αύριο για το Λονδίνο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή και στη συνέχεια θα γίνονται είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι ομάδες των διαπραγματευτών.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Νωρίτερα οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σχεδιάσει να μεταβούν στο Λονδίνο για να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς ομολόγους τους.

Οι δύο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Μπαρνιέ για την ΕΕ και ο Ντέιβιντ Φροστ για τη Βρετανία, είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν τηλεφωνικά το θέμα μετά τις 2 το μεσημέρι. Νωρίτερα, το Λονδίνο ανέφερε ότι παρακολούθησε «με ενδιαφέρον» τις τελευταίες δηλώσεις του Μπαρνιέ που αφορούσαν τα ζητήματα τα οποία έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Πόκερ διαπραγματεύσεων

Στο πόκερ των διαπραγματεύσεων του Brexit για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας εξετάζεται τώρα σε επίπεδο Ε.Ε. μια παραλλαγή εκτάκτου ανάγκης.

«Η εμπορική συμφωνία, η οποία έχει καθυστερήσει για μήνες, δεν πρέπει απαραιτήτως να υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Εάν είναι αναγκαίο, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με καθυστέρηση μετά από μια σύντομη, μη ρυθμισμένη φάση, κατά την οποία θα ελάμβανε χώρα ένα σκληρό Brexit τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αυτό συζητείται τώρα. Θα μπορούσε κανείς θεωρητικά να το κάνει», γράφουν οι εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke στα σημερινά τους φύλλα, επικαλούμενες ανώτερους διπλωματικούς κύκλους του Συμβουλίου της ΕΕ.

Να αποφευχθεί μόνιμη ρήξη

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση μια μόνιμη ρήξη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, απειλείται ρήξη εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες – διότι τότε ούτε η επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, ούτε η τεχνική εφαρμογή της θα είναι πλέον εφικτές εγκαίρως μέχρι το τέλος του έτους, όταν δηλαδή λήξει η σημερινή μεταβατική  φάση του Brexit. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη διαβιβάσει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί (πάντως) ότι αρκεί μια συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εικάζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αναμείνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, είχε ταχθεί απολύτως εναντίον ενός άτακτου Brexit λόγω των συνεπειών στη σχέση μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, ο Τζόνσον θα ήταν πιο πρόθυμος να συμβιβαστεί, αλλά ο χρόνος θα είναι πολύ λίγος.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke: «Τώρα συζητείται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 10 Νοεμβρίου, θα μπορέσει κανείς να αποδεχτεί τις λίγες εβδομάδες χάους του Brexit  στις αρχές του έτους και απλώς να συνεχίσει μετά τις διαπραγματεύσεις. Αυτή όμως δεν είναι η επιθυμητή λύση, διότι θα επέτρεπε κάτι σαν ένα σκληρό Brexit για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», όπως επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Funke-Mediengruppe

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024